Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
17 дек
2013
 
 

София бе домакин на международен семинар за семантика

Дванадесетото издание на международния семинар „Синтактично анотирани корпуси и лингвистични теории“ (Treebanks and Linguistic Theories – TLT12) се проведе в София на 13 и 14 декември.

3340 прочитания

Дванадесетото издание на международния семинар „Синтактично анотирани корпуси и лингвистични теории“ (Treebanks and Linguistic Theories – TLT12) се проведе в София на 13 и 14 декември. Домакин на събитието бе СУ „Св. Кл. Охридски“, а организатори – Петя Осенова (България), представител на Онтотекст, Сандра Кюблер (САЩ) и Мартин Фолк (Швейцария).

Тема на семинара бях синтактично анотираните ресурси (treebanks) за различни езици: начин на създаване, трансфер на знания, приложения (машинен превод, обучение и др.), автоматизиране на различните процеси и др. Интернет гиганти като Google използват такива ресурси за различните езици, за да подобряват услугата си на машинен превод, което според организаторите доказва важността на тези технологии.  От там посочват още, че синтактично анотираните ресурси са в основата на разработването на софтуерни модули за анализ на естествените езици. За българския език съществува такава база от синтактични описания повече от 10 години – Бултрибанк. До момента тя е била използвана за много приложения. Самата база се развива непрекъснато с цел покриване на повече видове текстове и за прилагане в различни задачи.

На семинара бяха представени две лекции: на Антонио Бранко (Португалия) и на Щефани Дипер (Германия). Антонио Бранко е ръководител на групата по компютърна лингвистика и обработка на естествения език към Университета в Лисабон, а Щефани Дипер е един от утвърдените специалисти по разработване на средства и ресурси за различни варианти на езика. Участваха експерти от България, Полша, Чехия, Индия, САЩ, Германия, Холандия, Швейцария, Норвегия, Швеция, Италия, Финландия.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас