Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
26 ное
2013
 
 

Vivacom отчита 605,6 млн. лв. приходи за деветмесечието

Компанията остава с най-големи приходи в телеком сектора въпреки годишния спад от 6,9%

2803 прочитания

605,6 млн. лева са приходите на Vivacom за първите 9 месеца на тази година, като те са с 6,9 на сто по-малко от същия период на 2012 г. Въпреки това компанията остава с най-високи постъпления на българския телеком пазар, тъй като доскорошният лидер Мтел отчете по-голям спад на приходите. В същото време за първи път в историята на Vivacom приходите от мобилни услуги надвишават тези от фиксирани.

Телекомът отчита 304,7 млн. лв. приходи от мобилни услуги, което е с 3% повече спрямо резултатите от 2012 г. Увеличението в този сегмент се дължи главно на ръста на мобилни абонати за периода, продажбите на смартфони и постоянната инвестиция в подобряването на качеството на 3G мрежата, които компенсират намалението в регулираните цени за терминиране, твърдят от Vivacom. Броят на мобилните абонати на оператора се е увеличил до 2,7 милиона, или годишен ръст от 8%.

Приходите от фиксирани услуги намаляват с 15,2% на годишна база до 300,9 млн. лв., най-вече заради продължаващите тенденции потребителят да заменя домашния телефон с мобилен, засилената конкуренция между операторите и по-ниските цени на терминиране, които водят до спад в приходите от взаимно свързване, обясняват от компанията.

За разлика от абонатите на домашни телефони, които към деветте месеца на 2013 г. са намалели с 9,5% в сравнение с предишната година до 1,4 милиона, потребителите на широколентови фиксирани услуги се увеличават с 0,3% до 320 хиляди за същия период. „Слабото увеличение се дължи основно на по-големия брой клиенти, които ползват оптичната инфраструктура на телекома и компенсират спада на ADSL абонатите", добавят от Vivacom. В момента оптичната мрежа на телекома покрива 570 хиляди домакинства, които имат достъп до реално постижима интернет свързаност от 100 Mbps и интерактивна телевизия с над 140 канала, твърдят от компанията.

CW/Б 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас