Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Смартфони
18 ное
2013
 
 

Първите смартфони с Jolla Sailfish се очакват на 27 ноември

Финландският оператор DNA организира събитие за представянето им за около 450 човека.

2528 прочитания

Финландската стартираща фирма Jolla ще започне да доставя първите си смартфони от 27 ноември във Финландия.

Операторът DNA е организирал дебютно събитие в центъра на Хелзинки, на което са поканени 450 човека, поръчали предварително устройството. Другите потребители, които също са поръчали апарата, ще го получат скоро след това, а по магазините ще се появи в началото на декември, добавят от DNA.

Jolla (на финландски името означава малка гумена лодка) е основана през 2011 г. от група бивши служители на Nokia, които искаха да продължат разработката, която производителят на телефони започна за операционната система MeeGo.

Първият й смартфон засега се казва просто Jolla и има 4,5-инчов екран, 8-мегапикселова задна камера и LTE чип. Вградената памет за съхранение е 16GB, която може да бъде разширена с помощта на карта microSD.

Първият смартфон с ОС Jolla Sailfish ще се появи в края на ноември на цена €399.

По-важното от хардуера е операционната система Sailfish, която според Jolla ще привлече потребители на конкурентни платформи. За да подпомогне наличието на полезни за потребителите приложения, операционната система ще може да стартира и Android приложения. В сряда Jolla обяви, че потребителите ще могат да свалят Android програми от Yandex.Store, в която има над 85 000 приложения. Jolla обяви още, че ще ползва картографската технология на отдела Here в Nokia.

Дизайнът на първия смартфон на Jolla с ОС Sailfish включва две половини, които изглеждат слепени заедно.

Jolla е подобрила сензорната навигация – потребителите могат да приплъзнат екрана на телефона от която и да е страна, за да се върнат към първоначалния екран и да затворят приложението с плъзгане отгоре надолу. Потребителите могат да проверяват новостите в социалните мрежи в т.нар. изглед Events, който се появява с приплъзване от долната част на екрана.

Дебелият 9,9 мм телефон е проектиран да изглежда все едно е направен от две тънки плочки, слепени заедно. Операционната система може да разпознае и да взаимодейства с електронни компоненти в задния капак на телефона, които могат да се ползват за добавяне на функции или съдържание и да променят външния вид, като тази концепция Jolla нарича „другата половина". Потребителите могат да сменят цвета на задната част с различни капаци.

Помощната програма дава възможност на потребителите да избират приложенията, които действително искат, вместо да разчитат на многобройни предварително заредени.

Телефонът на Jolla ще струва €399 ($535) без договор.

Jolla не отговори веднага на въпросите за пускането на телефона в други страни. През август компанията каза, че първите й партиди смартфони са изкупени предварително от потребителите и от избрани търговски канали в 136 страни по света.

IDG News Service, Лондон

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас