“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ¬иртуализаци€ и облаци
бр. 42, 2013

07 ное
2013
 
 

VMware: 2014 е годината на автоматичното предостав€не на »“ като услуга

—офийски€т R&D център на VMware разработва технологии за софтуерно дефинирани центрове за данни (SDDC)

4574 прочитани€

¬ладимир ¬ладков

ѕредостав€нето на »“ ресурси и приложени€ като услуга, включително чрез нов тип центрове за данни, предостав€щи автоматизирано разнообразни »“ ресурси според нуждите на съществуващи и нови приложени€ б€ха във фокуса на проведени€ за първи път в Ѕългари€ международен форум VMware Cloud Day, проведен в —офи€.

„¬секи ден сме свидетели на феноменални неща в »“ областта. ¬ъв Facebook ежедневно се качват 100 TB данни, днес в света има 2 милиарда мобилни устройства, а само през 2014 г. ще бъдат продадени още 1 млрд. смартфона. ќбемът на генерираните от всички тези устройства и приложени€ данни през 2020 г. ще достигне 35 трилиона зетабайта, по данни на IDC, за€ви при откриването ƒиана —тефанова, управл€ващ директор, центрове за разработка за Ѕългари€ и EM≈ј. - «атова тр€бва да сме иновативни и да промен€ме начина, по който работим. »T мениджърите вече не са доставчици на услуги за своите организации, те се превръщат в брокери на »“ услуги", посочи т€.

ƒиана —тефанова, управл€ващ директор, центрове за разработка за Ѕългари€ и EM≈ј.

“ези промени са свързани с четирите откро€ващи се тенденции в »“ бизнеса – масовото развитие на облачни услуги, дължащо се на мобилността на потребители и приложени€, подкрепено и от повсеместното проникване на социалните мрежи, както и на нуждата от средства за анализ на √олеми данни.

—поред не€, VMware има €сна визи€ във всички тези области, залагайки на 3 подхода - софтуерно дефиниран център за данни (SDDC), хибридни облачни услуги и виртуални мобилни среди. „¬ нови€ вид център за данни всичко е програмируемо, услугите се предостав€т автоматизирано, а виртуализаци€та обхваща не само сървърите, а и мрежите, и системите за съхранение, об€сни —тефанова. - VMware e добре позиционирана да предложи »“ като услуга, това е шестата по големина софтуерна компани€ в света, а в Ѕългари€ е четвърти€т най-гол€м научно-изследователски център на VMware с 400 инженери, работещи и в областта на SDDC. ѕо време на форума бе представено и видео за създаването на продуктите на VMware в софийски€ развоен център.

–ей ќ'‘аръл, старши вицепрезидент развойна дейност за облачни инфраструктури във Vмware.

„ѕрез последните години виртуализаци€та измина дълъг път, както по отношение на технологиите, така и на предостав€ните услуги", за€ви –ей ќ'‘аръл, старши вицепрезидент развойна дейност за облачни инфраструктури във Vмware. ѕреди 10 г. повечето организации все още б€ха в началната фаза едно на виртуализаци€та, предостав€ща предимно спест€вани€ на м€сто, енерги€ и средства чрез консолидиране на съществуващите физически сървъри и по-лесно управление на по-малка хардуерна база. „ѕреди 2 г. около 39% от компаниите все още б€ха на този етап, докато тази година техни€т д€л е около 26 на сто", за€ви ќ'‘аръл. ѕовечето организации (над 54% от компаниите, клиенти на VMware) вече са във фаза 2 на виртуализаци€та, предостав€ща подобрено качество на услугите чрез задействането на приложени€ в частни и публични виртуални среди, нещо, което не бе възможно в чисто физическа инфраструктура.

„ƒнес сме свиделите на третата фаза от виртуализаци€та, при ко€то редица потребители предприемат нова стъпка – ползване на »“ като услуга", за€ви ќ'‘аръл. ѕрез 2013 г. към този етап са преминали около 21% от организациите, клиенти на WMware, при едва 13% преди година. ѕо време на първата фаза един администратор е управл€вал средно по 120 виртуални машини, по време на втората фаза, характеризираща се и с развитието на модела клиент/сървър, този брой е достигнал 170 VM. "ѕо това време организациите изграждаха силози от хардуерни ресурси за обслужване на конкретни бизнес приложени€. Ѕро€т на обслужваните клиенти се измерваше с милиони, а поддържаните приложени€ в десетки хил€ди", об€сни вицепрезидентът на VMware.

¬ компаниите, преминали към третата фаза, един администратор се справ€ с над 360 виртуални машини, обслужващи многобройни работни товари. „“ук говорим за мобилен облак, който обслужва милиарди потребители и милиони приложени€", коментира той.

ћощта на виртуализаци€та се про€в€ва именно тук, т€ е начин за справ€не с тези сложни проблеми. „рез абстракци€ на хардуерните ресурси от стартираните приложени€ и услуги се постига автоматизаци€ на ниво ÷ќƒ. „ онцепци€та за либерализаци€тa на центъра за данни е »“ отделите не просто да предостав€т »“ ресурси на бизнес потребителите, а да развиват конкурентоспособни »“ услуги. ƒнес гол€ма част от т€х се занимават с поддръжката на съществуващите системи, гледат да не се повреди нещо или да го поправ€т бързо, ако се служи, като едва 30% от времето се отдел€ за иновации. »де€та на VMware е поне 50% от времето на »“ специалистите да се инвестира в разработка и пускане на нови услуги", каза ќ'‘аръл.

»мперативите за днешни€ »“ отдел, според него, включват виртуализаци€ на всички »“ ресурси, »“ управлението да предостав€ средство за автоматизаци€ на услугите, а съвместими€т хибриден облак да стане повсеместен. “ази концепци€ ще се развива в следващите години, см€та той. 

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т
ѕреглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

ѕреглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

 акви нови и интересни неща може да ни разкаже ѕламен Ѕоев от ≈лит —офтуер

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

»нтервю с ƒжен Ћупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференци€та DevReach 2018

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас