Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Киберсигурност
06 ное
2013
 
 

Превенцията - акцент на форума по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от ЮИ Европа'2013

5473 прочитания

За трета поредна година Международната академия за обучение по киберразследвания (МАОКР) организира “Регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа”, като това издание на събитието се осъществява в сътрудничество с Държавната агенция “Национална сигурност” и българското звено на Задграничния консултативен съвет по сигурността (OSAC) на САЩ. Форумът, който ще се състои от 11 до 13 ноември в столичния хотел „Хилтън“, се провежда с финансовата подкрепа на Фондация “Америка за България”.

Относно най-новата и интересна информация, свързана с форума, разговаряме с Албена Спасова, председател на УС на МАОКР (на снимката).

Албена Спасова, председател на УС на МАОКР

- Какви новости да очакваме от третото издание на Регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност на държавите от Югоизточна Европа - теми, лектори, посетители, времетраене?

Интересът е огромен - очакваме над 200 човека - експерти от различни сектори и организации, работещи в сферата на информационната сигурност и противодействието на киберпрестъпленията. Поканени са представители на правоохранителните органи от Югоизточна Европа и страните-партньори от Залцбургския форум, САЩ, Великобритания, Украйна, Русия, Беларус, съдии и прокурори, специалисти от бизнеса, държавната администрация, академичната общност и представители на международни организации като Съвета на Европа, SELEC, Европол и т.н.

Ще бъдат представени последните тенденции в областта на: киберсигурността, целенасочените атаки и защитата на големите бази данни, атаките към критичните инфраструктури, социалния инженеринг, предизвикателставата пред финансовия свят, европейските политики и стратегия в областта.

- Какъв ще бъде акцентът на киберфорума?

Акцентът тази година е върху превенцията. Всеки, независимо дали става дума за краен потребител, служител по сигурността, ИТ експерт или разследващ киберпрестъпления, трябва да е наясно с последните тенденции и да знае как да се предпази. Затова, тази година, наред с презентациите на организациите от различните сектори, сме включили и симулация на кибератака.

Другият акцент на форума е новата европейската стратегия за сигурност в лицето на новоприетата директива относно атаките срещу информационните системи и проекто-директивата относно мерките за гарантиране на високо общо ниво на мрежова и информационна сигурност. Двете директиви ще бъдат представени през втория ден от двама водещи експерти – Ханс Граукс и Нейл Робинсън. Искаме да съберем всички страни - правителствени и неправителствени структури и организации и бизнеса, които да обсъдят мерките и изложат своите становища. И в резултат - да се намери точката на баланс и да се излезе с единна позиция.

И третият акцент – това е разследването на посегателства върху децата в Интернет. Поканили сме едни от най-големите експерти в областта – проф. Алисдър Гилеспие, изследващ правната практика при делата за сексуална експлоатация на деца и използването на информационни и комуникационни технологии. Той ще направи обучение за правоохранителните органи по време на закритите сесии през третия ден.

- Как ще протече събитието тази година?

Форумът е тридневен, като през първия ден представители на най-големите компании от секторите: ИКТ, фармацевтика, банки и т.н. като Microsoft, IBM, Atos IT Solutions and Services, HP, ACT Sofia, Алфа Банка България, Citi Bank, Мерк енд Ко, Кока-Кола Къмпани, Acconite Solutions, представители на ДАНС, Министерство на отбраната и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, СУ “Св. Климент Охридски” и т.н. ще презентират своите решения и практики в областта на информационната сигурност.

През втория ден ще бъдат дискутирани последните нововъведения в стратегията на ЕС в областта на сигурността, а именно - проекто-директивата на Европейския парламент и на Съвета относно мерките за гарантиране на високо общо ниво на мрежова и информационна сигурност в Съюза и директивата относно атаките срещу информационните системи. От БУЛСИМ ще направят симулация на кибератака с цел - намиране на най-добрите и ефективни възможностите за защита.

Третият ден ще бъде затворен за широката публика и правоохранителните органи от различните държави и организации ще представят своя опит. Тогава ще бъде направено и обучението за разследване на посегателства върху деца чрез Интернет, за което стана дума.

- В последните години броят на киберпрестъпленията е по-висок, отколкото на злодеянията, извършвани във физическото пространство. Измамите и злоупотребите в Мрежата се оказват по-лесни и бързи, отколкото реалните такива. Една от основните причини не всички киберпрестъпници в България да бъдат залавяни, са пропуски в българската нормативна уредба. По какъв начин помага МАОКР за подобряването на Интернет средата?

Истина е, че нарастват измамите и злоупотребите в Интернет. Но е истина и че киберпрестъпниците биват залавяни, както по света, така и у нас. Нашите правоохранителни органи работят доста активно, участват и в международни операции.

Относно законодателството – факт е, че има пропуски в нормативната рамка и развитието на законодателството изостава от темпа на развитие на технологиите и, съответно, на атаките. В момента тече процес на „обновяване“ на Наказателния кодекс. Ние, като неправителствена организация, искаме и се опитваме да бъдем част от целия този процес, тъй като смятам, че притежаваме необходимия ресурс, експертиза, имаме досег до всички страни - до правоохранителните органи, прокурорите, съдиите, държавните структури и бизнеса, имаме поглед върху това, как стоят нещата „навън“. Това е и идеята за представянето и обсъждането на двете директиви по време на форума. Трябва да се даде гласност на нововъведенията, защото ще дойде време за тяхното имплементиране в нашето законодателство и всички трябва да са наясно какво ще се случва.

Въпросите зададе Констанца Григорова

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рагу Рагурам, VMware: Многооблачните среди са основна тенденцияРагу Рагурам, VMware: Многооблачните среди са основна тенденция

Рагу Рагурам е оперативен директор във VMware, отговарящ за продуктите и облачните услуги на компанията. В интервю за Computerworld той коментира кои са основните тенденции в областта на облачните услуги и какво ще донесе на клиентите...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас