Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
бр. 41, 2013

31 окт
2013
 
 

25% от европейците не могат да използват компютър

Според Европейската комисия е необходимо подобряване на образованието и обучението в ЕС, за да се гарантира, че всички европейци разполагат с необходимите им в съвременния свят умения.

3448 прочитания

На една четвърт от европейците им липсват основните умения, необходими за успех в съвременната основана на знанието икономика. Това е основният извод от проучване проведено от ЕС и ОИСР в 23 страни.

Една четвърт от европейците нямат основни умения за ефективно използване на компютър, а една пета имат недостатъчни умения в областта на езиковата и математическата грамотност.

Проучването показва и големи контрасти в рамките на ЕС, като например наскоро завършилите училище във Финландия и Нидерландия постигат по-добри резултати от висшисти в други европейски страни.

Според Европейската комисия заключенията подчертават необходимостта от подобряване на образованието и обучението в съюза, за да се гарантира, че всички европейци разполагат с необходимите им в съвременния свят умения.

Притежаващите високо равнище на умения не само е по-вероятно да си намерят високоплатена и носеща удовлетворение работа, но също и вероятността те да бъдат по-здрави и по-уверени в сравнение с хората с ниско ниво на умения е по-голяма, показва още проучването.

Този факт поражда опасения от създаване на „капан на ниските умения“, където хората, на които им липсват умения, се оказват без възможности за работа и по-нататъшно образование. Това на свой ред ги лишава от възможности да придобият знанията, които са им нужни, за да се върнат на работа.

Според проучването това може би вече се случва: вероятността хората с най-ниско равнище на грамотност да бъдат безработни е почти два пъти по-висока от средната цялото население.

В ЕС има различни инициативи за подпомагане на европейците да подобрят своите умения. Целта на инициативата „Отваряне на образованието“ е да се подобри компютърната грамотност в Европа, а програмата Еразъм+ ще подкрепя проекти, подпомагащи развитието и подобряването на уменията на възрастните като езикова и математическа грамотност и умения за решаване на проблеми в компютърна среда.

Очаква се също така да бъде създаден нов онлайн инструмент, където посетителите ще могат да оценяват уменията си и да ги сравняват с резултатите от проучването. Заключенията на проучването също така ще помогнат на страните да насочат по-добре инвестициите от Европейския социален фонд, който предоставя пари за придобиване на умения и обучение.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас