Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни приложения
28 окт
2013
 
 

Най-добрите безплатни фоторедактори за Android (част 2)

7558 прочитания
Страница 1 от 3

Тихомир Иванов

След като на 12 октомври ви представих три от най-добрите безплатни фоторедактора за Android, сега идва ред на втората порция приложения. И, както ви обещах, дойде редът на знаменития Instagram, на натоварения с високи очаквания Photoshop Express и на любопитния и популярен в Google Play Lomo Camera. Разбира се, Instagram и Lomo Camera не са чисти фоторедактори, тъй като през тях може директно да се снима - дори при Lomo Camera е задължително, но и двете предложения са достатъчно интересни и популярни, за да заслужат присъствието си в класацията.

Прочетете още: Най-добрите безплатни фоторедактори за Android (част 1)

И трите приложения тествах върху едно и също устройство - таблета от висок клас Toshiba Excite Write. Tака беше и в първа част, така ще е и в третата, където ще прочетете за Aviary Photo Editor, Cymera и Photo Editor. Също така всички редактирани снимки са направени със задната 8 МР камера на Toshiba Excite Write, която е с максимална бленда f2.2, автофокус и стабилизация.

Instagram

е приложението, с което ще започна този път. То е първо и по популярност, и по азбучен ред, а в някои отношения и по функционалност.

Instagram за Android върху таблета, с който тествах приложението - Toshiba Excite Write

Макар че рядко има нужда от представяне, бих споменал отново, че това не е просто фоторедактор, а приложение за заснемане, включително на кратки видеоклипове (дори съвсем наскоро излезе обновление, свързано именно с видеото), но тук ще се съсредоточа върху снимките. След това всеки заснет кадър, ако не е направен директно през Instagram, трябва задължително да бъде изрязан в квадратна форма и евентуално (всъщност, всеки го прави) върху него да бъде насложен филтър и рамка. Новост в приложението е, че най-сетне предлага функция за изправяне на снимки. В допълнение има и бутон за автоматична корекция, която не винаги е за предпочитане, но си заслужава да се пробва, както и ботун за хоризонтално или сферично дефокусиране на част от кадъра.

Това е всичко, което приложението може да предложи като фоторедактор. Никак не е много, но пък всичко става много лесно, бързо и интуитивно. А това е така, за да може всеки потребител без много мотаене да стигне до най-важното - споделянето. Това е огромният плюс на Instagram - наличието на собствена социална мрежа, която е и в известна степен интегрирана с Facebook и вероятно двете ще стават все по-тясно свързани, тъй като Facebook притежава Instagram. През септември тази година от Instagram обявиха, че имат над 150 млн. активни потребители - ръст от около 50 млн. само за шест месеца. Освен в социалната мрежа на Instagram и във Facebook, потребителите могат също толкова лесно да споделят кадрите си и в Twitter, Tumblr, Flickr и Foursquare.

В допълнение няма ограничение за обема от съдържание, което един потребител може да съхранява в мрежата на Instagram.

Накратко, приложението наистина е добро и определено може да се използва и за маркетинг, не само за забавление. Не е универсално и определено не върши работа във всички ситуации, далеч е от богатата палитра от фукции на Snapseed или Pixlr Express, но е много популярно и приятно и лесно за употреба - два плюса, които никак не са за пренебрегване.

Снимка на моя Nikon D5100, обработена с Instagram

Тази снимка я направих точно преди видеоинтервюто си с Греъм Купър от ENISA

Една авария направи красива поразия на ул. "Бенковски" тези дни

А това е гледката през прозореца ми в офиса

Това също :)

1 23
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас