Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
24 окт
2013
 
 

Европарламентът гласува за отмяна на договора със САЩ за споделяне на данни

Политиците от ЕС искат да спрат програмата за проследяване на финансите на терористите заради шпионския скандал с Агенцията за национална сигурност (NSA)

3241 прочитания

Европейският парламент гласува в сряда за отмяна на голямо споразумение за споделяне на данни със САЩ след огромния скандал, свързан с предполагаемото подслушване от страна на щатската Агенция за национална сигурност (NSA).

Евродепутатите едва приеха резолюция, която спря програмата за проследяване на финансирането на терористи TFTP с 280 гласа „За" и 254 гласа „Против".

Споразумението TFTP позволява на щатското Министерство на финансите да получи достъп до някои данни, съхранявани в Европа, чрез международната система за банков трансфер Swift. Но твърденията, че NSA е шпионирала тези данни без да минава през официалните правни канали вбеси много евродепутати.

Тези твърдения са базирани на документи, изтекли от бившия сътрудник на NSA Едуард Сноудън. Според документите, Swift е включена в ръководство на NSA за обучаване на нови агенти как да атакуват частна компютърна мрежа.

Споразумението TFTP бе твърде противоречиво още в началото. Парламентът го прие неохотно през 2010 г. След това преразглеждането му през миналата година разкри, че писмените заявки, които САЩ праща за европейски банкови данни са твърде неясно формулирани, въпреки че отговарят на стандартите за данни на ЕС.

Много политици обаче заявиха, че това е неуместно.

Подслушването на Swift данни от NSA е подигравка с договора на ЕС със САЩ. Каква е целта на това споразумение, сключено добросъвестно, ако власите в САЩ заобикалят разпоредбите му?", заяви Ян Филип Албрехт, главен преговарящ в Европарламента, отговарящ за реформата за защита на данните.

IDG News Service, Брюксел

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас