Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
бр. 40, 2013

23 окт
2013
 
 

Борса за иновации в портал на БТПП ще помага за връзката с бизнес и финансиране

5337 прочитания

Владимир Владков

Дигиталното предприемачество и отвореният тип иновации в България бяха тема на дискусиите по време на кръглата маса „Развитие на иновациите в ИКТ сектора в България", организирана от БТПП на 23 октомври.

„ИКТ генерира 5% от БВП на Европейския съюз, но катализира над 20% от растежа на производителността в държавите членки, като три четвърти от добавената стойност на интернет се генерира от традиционни индустрии, обясни проф. Румен Николов, завеждащ катедра „Компютърни науки" в УНИБИТ. - ИКТ имат хоризонтален ефект върху цялата икономика, а растежът на малките и средни фирми е 2 -3 пъти по-голям, ако ползват ефективно ИКТ", добави той. В същото време в ЕС има огромен недостиг на ИКТ специалисти, като страните членки на ЕС трябва да подготвят национални програми за дигитален растеж, използвайки Структурните фондове, включително Connecting Europe Facility.

"Дигиталните предприятия се характеризират с висока интензивност на използване на уеб технологии като социални мрежи, облачни услуги, мобилност, Big Data анализи, с чиято помощ те подобряват бизнес операциите и процесите си", обясни проф. Николов. Според него отворените публични данни са един огромен ресурс, който може да стимулира предприемачеството и иновационния потенциал на ЕС. Това е заложено и в директивата за отворените данни на ЕС от юни 2013 г. „Отворените данни обхващат и академичния сектор, включително отворен достъп до публикации и данни от научни изследвания, финансирани с публични средства, от библиотеки, курсове за обучение и др.", посочи Николов.

Като пример за отворени иновации той посочи живите лаборатории (Living Labs), в които потребителите активно участват. Тези лаборатории се изграждат на принципа на публично-частното партньорство между фирми, публични организации, университети, научни институти и потребители, работещи съвместно за създаването на нови продукти и услуги, както и на социални инфраструктури в реални условия. „В Европа има над 300 живи лаборатории със стотици хиляди участници и милиони потребители. Например целият германски град Бремен представлява лаборатория „Мобилни градове", включваща гражданите, общината, фирмите, всичко става една среда за развиване на мобилни технологии ."

В България също има две живи лаборатории – Digital Spaces and Virtual Services и Open Innovation Living Lab, a в процес на създаване са още 3 – в областта на телемедицината, сериозните игри и многоезиковите цифрови библиотеки и услуги.

По време на събитието бе представен и новият сайт на Съвета по иновации и енергийна ефективност при БТПП, който скоро ще включва т.нар. борса за иновации, т.е. на него хора с идеи ще предлагат иновациите си и ще търсят финансиране от публични ресурси или от частни инвеститори, каза администраторът на сайта Красимир Стойков.

Бяха представени също развитие на иновациите в ТУ – София, система за визуално управление на проекти Kanbanize, както и новата технология безпроводно високоскоростно предаване на данни посредством видимата светлина, наречена Li-Fi. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас