Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет
19 окт
2013
 
 

Европа получи 100% широколентово интернет покритие чрез сателити

Всеки европеец би трябвало да има достъп до скорост от поне 2Mbps

4555 прочитания

Европейската комисия твърди, че базовият широколентов интернет достъп вече е наличен за всеки гражданин в Европа.

Комисията обяви 100-процентово покритие на Стария континент, станало възможно в резултат на наличието на сателитна широколентова услуга във всичките 28 страни членки. Това означава, че на теория всеки може да получи връзка от поне 2Mbps, но като се имат предвид относително високите цени на сателитната ШЛ услуга, тя едва ли е по джоба на всеки.

Според ЕК, 30 милиона човека в Европа няма достъп до фиксирани или мобилни ШЛ мрежи, тъй като живеят в отдалечени или изолирани области. Но тези хора вече могат да си вземат Интернет достъп през сателит, добавят от Еврокомисията.

За да помогне на европейските граждани да открият какви сателитни ШЛ услуги могат да ползват, ЕК стартира уеб сайт, който дава възможност на хората да открият тези услуги (поне на роднините на онези, които все още нямат интернет или той е твърде бавен).

Вицепрезидентът на ЕК Нели Крус, отговаряща за Цифровия дневен ред, каза, че тези ШЛ възможности ще подобрят продуктивността на региона.

„Благодарение на допълнителното покритие чрез сателитни ШЛ услуги постигнахме нашата цел за 2013 г. - широколентов интернет за всеки. Това е великолепен резултат за всички европейски граждани", каза тя. Крос обаче призна, че е нужно още много работа за подобряване на мрежите.

„Достъпът до надеждни и ценово достъпни високи широколентови скорости от 30Mbps и 50Mbps са жизненоважни за икономическото развитие на Европа и за следващото поколение цифрови продукти и услуги като „свързаната телевизия", е-Здравеопазване, Облачни изчисления и „свързаните коли", каза тя.

Данните на ЕК показват, че фиксираните услуги са достъпни за 96 на сто от населението в ЕС, а мобилният ШЛ достъп осигурява покритие на 99,4%, като сателитният успява да постигне целта от 100 процента.

Комисията посочи, че много хора не знаят, че сателитните ШЛ услуги са достъпни за тях.

Следващата цел на ЕК е всички домакинства в ЕС да имат поне 30Mbps интернет до 2020 г., като 50% от домакинствата трябва да разполагат със 100Mbps абонамент или по-бърз.

Междувременно Великобритания обяви, че ще стимулира широколентовото покритие в страната и ще постигне скорости от поне 25Mbps за 90 на сто от гражданите си към 2015 г., цел, която изглежда трудна за постигане.

Techworld.com

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас