Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Технологии
12 окт
2013
 
 

„Kinect на бъдещето" вижда през стени чрез „рентгенова" технология

Ползвайки обикновени радиосигнали, учените от MIT могат да определят всеки човек през стената с невероятна точност.

5382 прочитания

Масачузетският технологичен институт (MIT) разработва сензор Kinect от бъдещето, който може да вижда през стени с помощта на обикновени радиовълни. Тази концепция е на ранен етап и ползва 3 радио антени, две за предаване и една за приемане. Тя може да опише човек от другата страна на стена с дебелина 10 см с голяма точност. В лабораторията на MIT за Компютърни науки и изкуствен интелект (CSAIL) човек може да се разхожда из стаята и да бъде следен, като представлява червена точка на екрана. Маркерите на пода са поставени, само за да покажат колко точна е системата.

Възможността за толкова точно следене на потребителите дава редица разнообразни начини за ползване на технологията.

Фйдъл Адиб, студент от MIT, казва: „Един от аспектите е виртуалната реалности и игрите. Друг аспект, който смятаме за много важен, е локализирането. Днес има голям интерес към това. Да можете да локализирате човек с помощта на радиосигнали. Има голям напредък в WiFi базираното локализиране, което обаче изисква да носите предавател. Това, което правим тук, е локализиране през стена, без да искаме от вас да носите предавател или приемник, просто ползвайки отраженията от човешкото тяло. Впечатляващото е точността, която е по-висока и от специално разработени системи за WiFi локализция."

Един от недостатъците на системата в момента е, че тя може да следи едновременно само един човек, а в останалата област не трябва да има никакво движение. Ако двама човека стоят в стаята както бях аз заедно с камерата си, трябва да стоя относително неподвижно, за да не се обърква системата.

"Друг аспект върху който работим е да проследяваме дали човекът се движи и когато той спре, системата ще интерполира неговата позиция. Ами ако устройството заработи дори ако човекът стои и просто поема въздух? Имаме първоначален алгоритъм, който може да ни каже дали човекът просто стои и диша. Определя точно положението му."

Адиб каза още, че системата позволява тримерно проследяване и може да е полезна и да ни съобщи, когато някой падне в дома си. Освен едновременното проследяване на много хора, екипът се опитва да направи системата по-компактна.

Заш Кабелак, студент от MIT: „Можем да вложим много усилия в миниатюризация на хардуера. Антените не трябва да са толкова раздалечени. На практика можем да се доближим до размера на Kinect, а дори и до по-малък, като при този процес ще загубим малко точност, но в сравнение с предимствата, които предоставя системата, тази загуба е минимална."

Групата е подала заявка за патент и макар да няма планове за скорошно комерсиализиране, членовете на екипа разговарят с представители на големи компании за безжични компоненти по време на дните на отворени врати в CSAIL.

От MIT в Кеймбридж предава Ник Барбър, IDG News Service 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас