Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
11 окт
2013
 
 

Нов завод на Арома произвежда козметика за ЕС

Новият завод на Арома е на площ от 10 000 кв. м, като инвестицията е за 14 млн. лв., 8 млн. от които са за модерно автоматизирано оборудване.

7586 прочитания

Владимир Владков

Нов модерен завод на площ от 10 хиляди кв. м и оборудван с модерни технологии както за производство, така и за лабораториите откри Арома в София. На официалното откриване на предприятието присъстваха вицепремиерът Даниела Бобева, Лукан Луканов, председател на съвета на директорите на Арома, Димитър Луканов, изпълнителен директор на компанията, и много партньори на създадения преди 89 г. производител на парфюмерия и козметика.

Лукан Луканов, председател на съвета на директорите на Арома, вицепремиерът Даниела Бобева и Димитър Луканов, изпълнителен директор на предприятието, откриха новия завод на Арома, в който са инвестирани 14 млн. лв.

Слайдшоу с допълнителна информация за внедрените технологии и процеси

Новият завод отговаря на всички критерии на стандарта „Добри производствени практики" (GMP), се намира на територията на производствената площадка на компанията в столичния квартал Илиянци, като инвестицията е на стойност 14 млн. лв. Над 8 млн. лв. от тях са вложени в автоматизацията на производството и гарантиране на високото качество, безопасност и проследимост на козметичните продукти на всеки етап от развоя им, тестването, самото производство, съхранението и експедирането им, заяви при тържеството освещаване на завода Лукан Луканов, председател на съвета на директорите.

Сградата на новия завод на Арома

Защо правим нов завод? Това се дължи на желанието ни да излезем на нови пазари и да предложим на своите потребители все по-качествени продукти с гаранции за абсолютната безопасност. Длъжен съм да спомена и спънките, които срещнахме. За нас беше по-лесно да намерим финансиране за проекта в лицето на Райфайзенбанк, отколкото да получим разрешенията за строеж. Аз лично се гордея с тази инвестиция, защото напоследък всички говорим за малък и среден бизнес, тревожим се, че българското производство е на изчезване, а фабриките в България затварят една след друга. Ние пък откриваме нов завод. Нека сме сред първите лястовици и с помощта и на правителството в България да се откриват фабрики всеки ден", заяви Лукан Луканов, който е и председател на Изпълнителното бюро на УС на Съюз „Произведено в България".

„Като вицепремиер по икономическото развитие се надявам този завод да не е единствената лястовица. У нас малко се разбира, че икономиката не се прави от правителствата, а от бизнеса, заяви Даниела Бобева. - Много ме радва фактът, че марката Арома съществува вече 89 г. Искам българските марки да се налагат, да се продават не само у нас, а и в чужбина. Баба ми е купувала продукти Арома, надявам се и внукът ми да купува от тази марка."

Тя добави, че правителството ще помага за развитие на икономиката, ще защитаваме българското производство, включително при излизане на нови пазари чрез Банката за развитие, която ще предлага подходящи продукти, например предекспортно финансиране. „Стартирахме политика за излизане на нови пазари, включително Китай, Египет, азиатските страни. Там не можеш сам да идеш, нужна е и помощта на правителството, там държавата трябва да поеме своята роля", заяви вицепремиерът.

Рязането на лентата за официалното откриване на завода

„През 2012 г. Арома е продала над 12 млн. изделия

на българския пазар в условията на засилена конкуренция. Същевременно над 70 на сто от продукцията на Арома е насочена към външни пазари, включително производство на продукти под чужди марки за водещи компании и големи търговски вериги в Англия, Франция, Холандия, Швеция, Дания, Норвегия, Финландия и др.", добави Димитър Луканов, изпълнителен директор на компанията. Новото предприятие разполага със система за управление на енергията, която регистрира и показва енергийните разходи за всяка дейност.

Автоматизирана линия за производство на козметични продукти, в случая на крем за бръснене.

Външното осветление е изцяло от LED източници. Внедрената в завода нова технология използва водооборотни цикли, в които затоплянето и изстудяването на водата са част от производствения процес, а това елиминира потреблението на допълнителна енергия и намалява изразходването на вода, коментират от компанията. След преминаването към захранване с природен газ изхвърлянето на въглеродни емисии е редуцирано до много ниски стойности, добавят от Aрома.

Цялото производство се управлява от SCADA система

Цялото производство е автоматизирано и се управлява от SCADA система. В момента приключва внедряването на система за управление на работата с клиенти (CRM) и на системата за управление на складовите запаси в ERP системата Microsoft Dynamics AX. След внедряването продукцията ще разполага с RFID етикети за по-лесно проследяване на партидите и отделните продукти.

Заводът разполага с модерна микробиологична лаборатория и научно-развоен отдел, в които се правят тестове на всеки етап от продукцията. На снимката се вижда модерен апарат за проверка на съдържанието на амоняк в боите за коса.

Увеличеният производствен капацитет на предприятието дава възможност за производството на 20 млн. броя пасти за зъби, 20 млн. броя бои за коса, 15 млн. броя козметика, 5 млн. тубички и 15 млн. броя шампоани.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас