“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ¬ести
07 окт
2013
 
 

»“ секторът притежава предпоставки за развитие и дългосрочен просперитет

» “ са един от седемте най-силни клъстера в нашата икономика, за€ви президентът на Ѕългари€ –осен ѕлевнелиев.

5305 прочитани€

 онстанца √ригорова

„–азвитието на секторите с висока добавена стойност е стратегическо решение за вс€ка държава. Ѕез индустрии с висока добавена стойност, н€ма просперитет и устойчив растеж за ко€то и да било икономика. ѕо път€ на добавената стойност Ѕългари€ се гордее със сво€та »“ индустри€ и сво€ клъстър “» “”.  »нформационните технологии са сектор, в който Ѕългари€ притежава всички предпоставки за развитие и дългосрочен просперитет“, подчерта в изказването си президентът –осен ѕлевнелиев при откриването на конференци€та „Ќаука, иновации и предприемачество 110 години след рождението на ƒжон јтанасов“. ‘орумът е част от кампани€та, с ко€то беше отбел€зан 110-годишни€ юбилей от рождението на изобретател€ ƒжон јтанасов и се проведе под патронажа на български€ държавен глава.  ръглата маса беше организирана от јдминистраци€та на президента на –епублика Ѕългари€, съвместно със "—офи€ “ех ѕарк" и две от издани€та на ICT Media - технологични€ сайт IDG.BG и в. Computerworld Ѕългари€.

¬ събитието, което се състо€ на 4 октомври в “Ўератон —офи€ ’отел Ѕалкан” участваха представители на едни от най-успешните български компании в »“ сектора, както и млади учени-предприемачи. ¬ първата част от дискуси€та участваха синът на ƒжон ¬инсент јтанасов – ƒжон јтанасов – младши, дъщер€ му ƒжоан √едърс, акад. Ѕлаговест —ендов, акад.  ирил Ѕо€нов, »ван —танчов, проф.  арл „анг - ръководител на катедрата по компютърни науки към ƒържавни€ университет в јйова, университетът, в който работи и се развива ƒжон ¬. јтанасов, √еорги Ўарков, управител на European Software Institute Center Eastern Europe (ESI CEE).

„» днес имаме нужда от дръзко мислещи хора като ƒжон јтанасов. ’ора, които да откриват нови хоризонти. “акива хора съществуват и днес и те могат да помогнат на Ѕългари€ да се превърне в една модерна и достойна държава“, обърна се президентът към участниците в дискусионни€ панел.

Ќад 3 500 студенти в Ѕългари€ вс€ка година получават научна степен в областта на » “.

“»нженерната професи€ е една от тези, в които безработни н€ма, същевременно нуждите са двойно и тройно по-големи и аз се над€вам с адекватни политики на държавно ниво това да бъде адресирано. ћожем да се похвалим с много добра мрежова инфраструктура. »маме и силни традиции в научната и развойна дейност, разполагаме и с представителства и клонове у нас на много световни компании, които произвеждат продукти и услуги на световно ниво, работ€т по глобални проекти, и разработват софтуер и много други високоефективни продукти. » “ са един от седемте най-силни клъстера в нашата икономика.”, за€ви президентът.

¬ следващи€ програмен период на ≈вропейската комиси€ 2014-2020 г. Ѕългари€ ще има сво€ оперативна програма в подкрепа на образованието и науката, припомни президентът. —поред –осен ѕлевнелиев подобреното взаимодействие на образователните институции и бизнеса, както и финансирането от европейските фондове, ще доведат до качествено подобр€ване на предприемаческата среда в сферата на информационните технологии. „ѕроектът „—офи€ “ех ѕарк“ има възможността да консолидира иновационната екосистема в сферата на информационните технологии в подкрепа на младите учени в Ѕългар舓, отбел€за държавни€т глава.

„» днес имаме нужда от дръзко мислещи хора като ƒжон јтанасов. ’ора, които да откриват нови хоризонти. “акива хора съществуват и днес и те могат да помогнат на Ѕългари€ да се превърне в една модерна и достойна държава“, обърна се президентът към участниците в конференци€та. –осен ѕлевнелиев бе категоричен, че страната ни тр€бва да се стреми да застане редом до първите в света в сферата на » “. „¬ услови€та на криза, в този сектор на българската икономика б€ха открити 30 000 работни места, което е показателно за възможностите на новосъздадените компании“, отбел€за още държавни€т глава.

“—ветът се промен€ все по-динамично, движим се от втора към трета индустриална революци€, и се чудим кой модел на капитализъм е най-добри€т. …

≈динственото решение за мен е да се търси развитие чрез еволюци€, а не чрез революци€, защото по този начин в дългосрочен план ще постигнем подобрение и растеж. “р€бва да работим стъпка по стъпка, ден след ден, в посока и по проекти, които имат смисъл, за изпълнение на национални приоритети, които имат значение. ¬€рвам, че единствени€т начин една наци€ да преусп€ва, е да не започва от нулата на всеки 4 години. …

Ќад€вам се и че ѕрезидентството в Ѕългари€ може да бъде институци€та, ко€то определ€ тенденциите за посто€нство и подем.”, каза президентът.

—ъздаването на първи€ електронен компютър Atanasoff Berry Computer (ABC) е било наложено от ежедневната необходимост на ƒжон ¬инсент јтанасов да решава системи от линейни уравнени€. —ами€т той е работил към катедра физика на ƒържавни€ университет в јйова (Iowa State College), където редовно му се е налагало да се справ€ с подобни системи.

 огато университетът предприел преустройство на мазето, където бил съхран€ван оригинални€т компютър ј¬—, той бил разглобен, всички негови части изхвърлени и така оригиналът бил загубен. ѕрез 1997 екип от учени от Ames Laboratory (ко€то се намира в Iowa State campus) завършили проект по изработването на работещо копие на компютъра на ƒжон јтанасов.

ѕроф. ƒжон √устафсон, ръководител на екипа, пресъздал оригинала на компютъра ABC, уточни, че със собствени средства в јйова са възстановили компютъра на ƒжон ¬инсент јтанасов. “ова начинание им струвало около 350-360 000 долара.

“«аветът, който баща ми остави, беше, че той може да направи всичко – той предпочиташе да сътвор€ва неща, вместо да ги купува. … ћисл€, че едно от послани€та от баща ми към вас, българите, е проактивността, защото той беше повече от предприемач. ’ората в —јў не се страхуват да опитват да изпълн€т идеите си – пон€кога се провал€т, пон€кога постигат големи успехи.“, каза ƒжон јтанасов – младши.

“Ѕаща ни се осмели да направи съответните промени по изчислителната машина, за да изпълни иде€та си. ћоже би именно това е най-важното – да се осмел€ваме да правим промени”, заключи ƒжоан √едърс.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас