Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Наука и техника
05 окт
2013
 
 

Клубът на кандидатите и отличените с наградата „Джон Атанасов” играе ролята на мозъчен тръст

Стараем се да създадем връзка между носителите и кандидатите за наградата и всички отличия през различни години, както и членовете на различните комисии, които ги оценяват, независимо дали те се реализират в България или зад граница.

8223 прочитания
Страница 1 от 6

Анна-Мари ВиламовскаАннаари Виламовска e секретар на Президента на Републиката, отговарящ за работата на институцията в ресорите здравеопазване, образование и наука, в това число Съвета за образование и наука и Съвета за социално и икономическо развитие (здраве и здравеопазване), Благотворителната инициатива на Президента “Българската Коледа“ и Президентските награди „Джон Атанасов“ за перспективни млади изследователи в сферата на информационните технологии.

Разговаряме с г-жа Виламовска за Президентските награди „Джон Атанасов“, както и по теми като образование, наука, иновации и предприемачество.

-          Г-жо Виламовска, Президентската награда „Джон Атанасов“ се връчва на перспективен млад изследовател в сферата на информатиката и ИКТ. Трудно ли набирате кандидатури и отчитате ли промяна в активността на кандидатите за това отличие през тази година спрямо 2012 г.?

Аз поех наградите след встъпването в длъжност на г-н Росен Плевнелиев, т.е. от края на януари 2012 г. „Българската Коледа”, „Подкрепи една мечта” и Наградите „Джон Атанасов” са трите инициативи, които президентът Плевнелиев „осинови” с огромно желание. Целта на екипа ни е да ги развиваме и надграждаме. В случая с наградите „Джон Атанасов“, за мен бе много важно внимателно да се запозная със силните и слабите страни на инициативата до момента, и да интегрирам първите в една нова концепция за наградите, чийто израз са новите им правила (в това число структурирането на комисията, критериите по които тя избира лауреатите) и Клуба „Джон Атанасов“.   

С радост мога да споделя, че в последните две години броят на кандидатурите нараства. През тази година те бяха двойно повече, в сравнение с предходната – както за голямата награда „Джон Атанасов”, така и за грамотите „Джон Атанасов – за прилагане на научни постижения в практиката и за разработки с голям обществен принос“. За щастие, увеличеният брой кандидатури не е за сметка на тяхното качество. Напротив. Надявам се тези тенденции, за все по-силни и все повече кандидатури, да се запазят и през следващите години. Изключително важно е младите български изследователи да се амбицират, да повярват, че наградата „Джон Атанасов“ може стане тяхна, и да участват в конкурса.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас