Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
04 окт
2013
 
 

33-годишният д-р Кормушев получи наградата „Джон Атанасов“ за 2013 г.

Президентът Росен Плевнелиев връчи орден „Мадарски конник“ I степен на сина и дъщерята на д-р Джон Атанасов - Джон Атанасов младши и Джоан Гедърс.

7097 прочитания

Владимир Владков

Д-р Петър Кормушев получи днес от президента Росен Плевнелиев наградата "Джон Атанасов" за 2013 г. Призът се връчва за 11 поредна година за значими постижения на млади български изследователи в областта на информационните и комуникационни технологии. Тържествената церемония се проведе в Гранитната зала на Президентството в деня на професионалния празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика, като тази година тя съвпадна и със 110 години от рождението на изследователя и изобретателя от български произход д-р Джон Винсент Атанасов.

Д-р Петър Кормушев получи днес от президента Росен Плевнелиев наградата "Джон Атанасов" за 2013 г.

33-годишният д-р Кормушев получи приза заради изключителни научни постижения в различни области на информатиката като биоинформатика, семантичен уеб, изкуствен интелект и роботика. Той има над 38 научни публикации в различни престижни научни списания. Участва и в много международни научни изследвания, а най-големите му постижения са в областта на роботиката. Д-р Кормушев, който работи в момента в Италия, участва и в създаването на ново поколение роботи в Япония, като разработените от него методи за обучение и самообучение на роботи намират приложение върху множество съвременни роботи и платформи. Към разработките му са проявили интерес гиганти като Mistubishi и Toshiba.

"За мен е огромна чест да взема тази награда, каза д-р Кормушев. - Благодаря на президента на Република България, че продължава тази чудесна традиция. Въпреки сравнително кратката история на тази традиция тя показа, че България има сериозен човешки потенциал в сферата на информационните и комуникационни технологии. За мен тази награда е и голяма отговорност да увелича усилията си в моята научна област на изследвания. Надявам се, че тази награда ще ми помогне да установя трайни научни връзки с българи в цял свят, които се занимават активно с проучвания в моята научна област – изкуственият интелект, машинното самообучение и роботиката. Благодаря също на моите преподаватели от Факултета по математика и информатика към СУ „Св. Кл. Охридски", които ме подкрепиха да се занимавам с научни изследвания в тези области."

С грамоти "Джон Атанасов – за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост", президентът Плевнелиев удостои д-р Владимир Йотов и Димитър Иванов.

Президентът Плевнелиев удостои д-р Владимир Йотов с грамота "Джон Атанасов за прилагане на научни постижения в практиката"

Д-р Владимир Йотов е разработил през 2013 г. теоретичен модел за управление на софтуерни версии версии в среда, базирана на йерархично композирани работни пространства, които да послужат за създаването на прототип на система за управление на версии. Той има и дисертация по въпроса, както и още 6 самостоятелни научни публикации. 

Президентът Плевнелиев удостои Димитър Иванов с грамота “Джон Атанасов – за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост”

Димитър Иванов е автор на разработка за визуално многомерно представяне на програмните артефакти, което се отличава с много висока степен на надеждност, вариативност на гледната точка и информативност. Димитър Иванов е и ръководител на научно-приложния център (ЦПИР) на Мусала Софт. 

За втора поредна година бяха дадени и грамоти "Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели". Те бяха връчени от държавния глава на учениците Христо Венев и Атанас Господинов и техните преподаватели Бойко Банчев и Дарина Брънчева за постигнатите високи резултати при подготовката и състезанията в областта на информатиката и информационните технологии.

Наградите „Джон Атанасов" са признание за младите изследователи и стимул да продължат да се развиват в избраната от тях професионална област, изтъкна Росен Плевнелиев. Според него, те са убедително доказателство, че българските изследователи имат капацитет да задават дневния ред в областта на високите компютърни технологии на регионално, а и на световно ниво. Президентът пожела на младите учени да развиват идеите си и да осъществят амбициите си. „Нормално е да допускате грешки. Учете се от тях", каза още президентът. Държавният глава призова лауреатите да поддържат активни връзки с преподавателите си и съмишленици по цели и идеи, независимо дали работят и се развиват в България или в чужбина, да останат свързани с родината си и да бъдат част от решението на проблемите и предизвикателствата пред страната ни. На преподавателите Росен Плевнелиев пожела да продължават да стимулират своите възпитаници и да ги подкрепят да работят "на ръба на познатото, да откриват нови признаци и възможности, които да катализират развитието на революционни и високотехнологични производства".

На специалната церемония в Гербовата зала държавният глава удостои с ордени „Мадарски конник" I степен Джоан Гедърс, дъщеря на д-р Джон Винсент Атанасов, както и неговия най-малък син Джон Атанасов младши. Ордените се връчват за техните големи заслуги за развитието на двустранните отношения и сътрудничеството между България и САЩ, заяви Росен Плевнелиев.

Художник по професия, Джоан Гедърс, развива активна обществена и благотворителна дейност, свързана с опазване на паметта за Джон Атанасов и укрепване на връзките между САЩ и България. По време на посещенията си в нашата страна тя се среща с редица ученици, студенти и учени, подпомага изграждането на паметник на именития си баща в София и на музей „Джон Атанасов" в щата Айова.

Джон Атанасов II е най-малкият син на изобретателя, завършва инженерни науки. Той е инициатор и участник в редица събития в САЩ и България, утвърждаващи делото на Джон Атанасов. Участва и като председател на Международния инициативен комитет за учредяване на награда на името на откривателя. Подпомага с компютърно оборудване с. Бояджик – родното място на Иван Атанасов, дядо на Джон Атанасов.

Джон Атанасов II и Джоан Гедърс подариха на държавния глава портрет на известния изобретател от български произход, нарисуван от Сими Нокс, който е един от любимите художници на президента на САЩ Бил Клинтън.

Джон Атанасов II и Джоан Гедърс подариха на държавния глава портрет на известния изобретател от български произход, нарисуван от Сими Нокс, който е един от любимите художници на президента на САЩ Бил Клинтън. „Портретите са два, като единият се намира в Белия дом, Вашингтон", посочи Джон Атанасов младши. Картината ще бъде поставена на видно място в София Тех парк, заяви държавния глава.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас