Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | HDD и SSD
01 окт
2013
 
 

Seagate и TDK ще демонстрират HAMR - технология за увеличаване на плътността на запис при HDD

HAMR технологията, при която лазер загрява повърхността на диска обещава увеличаване на плътността на съхраняваните данни, без същесттвени промени при цените и потреблението на енергия.

8546 прочитания

Seagate Technology ще покаже HAMR (heat-assisted magnetic recording) на изложението Ceatec 2013, което се провежда в между 1-и и 5-и октомври в Япония. Новата технология използва лазерен лъч, който загрява повърхността на диска при запис и предлага по висока плътност на данните.

Seagate ще демонстрира 2,5-инчов HAMR диск, работещ на 10 хил. об/мин. От компанията очакват продажбите на такива устройства да започнат през 2016-та. Други прозиводители също работят в тази насока от средата на миналото десетилетие. При HDD технологиите, които са едни от най-бавно развиващите в сферата на ИТ, това не се счита за дълъг времеви период. Приблизително толкова време е отнела и разработката на NAND Flash паметите.

Seagate HAMS HDD

Очаква се обикновените твърди дискове да стигнат лимита си по отношение на плътността на запис, когато производителите достигнат около 1Tbit на квадратен инч на плоча (съвременните устройства предлагат около 750Gbit). HDD устройствата са магнитни носители на информация, която се записва в клетки върху повърхността на диска. Намаляването на размера на клетките води до увеличаване на плътността, но и до нестабилност на записа и възможността на грешки в следствие на спонтанно размагнитизиране. Способността на клетките за задържат заряда си се нарича коерцитивност и HAMR е една от техниките за нейното увеличаване.

Задаващия се на хоризонта лимит се отнася за това колко плътен може да се записват битове при нормални температури. HAMR технологията магнитната глава загрява мястото на запис, което позволява да се увеличи плътността. От Seagate очакват първите такива устройства да предлагат над 1Tbit на квадратен инч, а следващите поколения да достигнат 5Tbit. Очаква се до 2020-та технологията да позволи създаване на твърди дискове с обем 20TB.

Очаква се цените на бъдещите устройства да са в диапазона на съвременните дискове, а ефектът върху потреблението на електричество да бъде минимален.

Сред предизвикателствата при разработката на HAMR е монтирането полупроводников лазерен диод с близкофокусна оптика на магнитната глава. Технологията не е нещо ново, но твърдите дискове биха били най-мащабното й приложение до момента. Японската компания TDK е произвела някои от компонентите на разработената от Seagate глава, която ще бъде използвана по време на демострациите в рамките на Ceatec 2013.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас