Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Киберсигурност
26 сеп
2013
 
 

България се готви за киберотбрана

Освен по националната ИТ защита, Министерството на отбраната работи и по обща стратегия за киберотбрана на NATО

6704 прочитания

Тихомир Иванов

От много време информационната сигурност е предмет на множество дискусии и усилия, насочени към нейното обезпечаване и подобряване. Едва неотдавна обаче започна да се работи по-съсредоточено и с повишено внимание в сферата на киберотбраната на национално и транснационално ниво. Точно тази тема засегна Ангел Найденов, министър на отбраната на Република България, по време на официалното откриване на 12-ото издание на международната конференция по информационна сигурност и съхранение на данни, проведено на 26 септември в София.

На конференцията, организирана от ICT Media и ISACA Sofia Chapter, имаше силно международно присъствие на експерти по киберсигурност

Конференцията бе организирана от ICT Media и ISACA Sofia Chapter със съдействието на Министерството на отбраната, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Държавна агенция "Национална сигурност". Събитието се осъществи и със специалното съдействие на ЕСИ Център Източна Европа. Генерални партньори на форума бяха ACT Sofia/Check Point, HP и Symantec, а официални партньори – Aкat Technology, Atos, BMG/Escom Bulgaria, EMC, Intracom Bulgariа, Lirex.com, Novell Suse & NetIQ, Rittal, Stemo/NetApp, Telelink и VIVACOM.

“Особената роля и значение на информационните ресурси за всеки елемент на обществения живот ги превръща в обект на атаки на всички нива - заяви Ангел Найденов. - Преди малко коментирахме с моите колеги, участващи в тази конференция, че

за една година е имало над 2000 атаки срещу страните-членки на NATO,

според генералния секретар на Алианса. Тези посегателства са различни по своите мащаби, цели и значение - от обикновен вредителски софтуер до мащабни атаки, целящи парализиране на цели организации и държави. Разрушаването на данни отдавна не е единствената цел. Кражбата на информация с цел облагодетелстване е далеч по-привлекателна перспектива. Създават се организирани групи за въздействие върху информационните активи на лица или организации. Ясно е, че в крайните си форми атаките върху информационните ресурси на една държава имат характер на война. Това кара редица страни да мислят за свои сили и средства за въздействие върху информационните ресурси на противника и защита на собствените. Кибероперациите се превръщат в неотменна част от всяка съвременна операция с участието на военни сили.”

Обща стратегия за киберотбрана на NATО

Ангел Найденов, министър на отбраната на Република България

Във връзка с това министърът сподели, че работата по киберотбраната в рамките на страните-членки на NATO има три направления. Едното е уеднаквяването на дефинициите и използваните понятия. Второто е да се търси отговор на въпроса следва ли кибератаката срещу една страна-членка на Алианса да бъде възприемана по силата на чл. 5 от Северноатлантическия договор като атака срещу всички страни. Третото е по отношение изграждането на мобилни групи за реакция в рамките на Алианса.

“Министерството отбраната на Република България отделя подобаващо внимание на проблемите в облстта на информационната сигурност, като работи във всяко едно от посочените три направления - каза Ангел Найденов. - Основните ни аспекти на работа са следните: създаване на политики за сигурност на информацията в Министерството; стратегия за е-управление; архитектури на системи; създаване на специализирани органи за информационна сигурност и възстановяване и за реагиране на инциденти - Национален орган по кибернетична сигурност, Дирекция “Сигурност на информацията”, Център за управление и реагиране на компютърни инциденти; обучение на кадри в областта на информационната сигурност във висшите учебни заведения или по време на специализирани учения; планиране и реализация на мерки за киберсигурност във всяка операция на въоръжениет сили; изпълнение на проекти за информационна сигурност; участие в международни инициативи по киберотбрана; сътрудничество със структурите на NATO в областта на управлението на отбранителните процеси; сътрудничество с различни центрове; въвеждане на технологични стандарти за надеждност и за сигурност.”

Георги Тодоров, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров и заместник-председателят на Държавна агенция „Национална сигурност” Ваня Стефанова, които участваха в официалното откриване, също посочиха, че информационната сигурност е национален приоритет и ключов фактор за успеха и на бизнеса.

“Факт е, че рецептата за икономически растеж през последните десетилетия се свързва именно с въвеждането и развитието на нови технологии - изтъкна Ангел Найденов. - Една успешна стратегия за извеждане на България от кризата е да разчита на повече инвестиции в ИТ. Това ще даде и шанс на младите за релизация в България. Много от тях прославят страната ни още преди да са завършили училище.”

Ваня Стефанова добави, че се забелязват тенденции за пренасочване на интересите и на активността на организираната престъпност към киберпространството и че постоянно се увеличават рисковете от кражба и изтичане на данни и злоупотреби.

Ваня Стефанова, заместник-председател на Държавна агенция „Национална сигурност”

По време на откриването управителят на ICT Media Недялка Йоловска цитира

проучване на CIO Bulgaria,

проведено през лятото, което разкрива, че средствата, с които организациите разполагат за информационна сигурност, са с около 5% повече тази година в сравнение с миналата. “Това показва, че в общи линни вървим в крак със световните тенденции”, каза тя.

Основните предизвикателства, пред които са изправени мениджърите по информационна сигурност, са липсата на квалифицирани кадри, неинтегрираната инфраструктура на технологиите за защита и ограниченият бюджет, сочи още проучването. Тази година обаче тежестта на ограничения бюджет е много по-ниска в сравнение с предходни години.

На конференцията имаше и

силно международно присъствие на експерти по киберсигурност,

сред които: Греъм Купър, ръководител на отдела за връзки с обществеността на ENISA; Ян Мюнтър, независим консултант по информационна сигурност; Ричард Стийнън, собственик и главен анализатор на IT-Harvest; и Уфук Гьокалп, отговарящ за управлението на системи за съхранение и бекъп в дирекция „Управление на технологични системи“ на Turk Telecom. С първите двама направихме и видеоинтервюта, които ще можете да видите скоро на сайта на събитието, както и в YouTube канала на Computerworld Bulgaria.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас