Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Аутсорсинг
22 сеп
2013
 
 

Балмър: 3-слоен план ще доведе до „Единен Microsoft"

След два месеца е трудно да се каже какво е състоянието на плана за преструктуриране, който трябва да направи Microsoft "по-пъргава" и сплотена.

3007 прочитания

Изминаха два месеца, откакто Стив Балмър разгърна своя план за преструктуриране на операциите на Microsoft и всички заинтересувани от компанията искат да знаят на какъв етап е този процес.

На практика Балмър бе питан именно това в четвъртък на срещата с анализатори от Уолстрийт, но отговорът му не бе много ясен или специфичен.

Анализаторът, който повдигна темата, попита дали процесът е завършил и ако не, дали ще отнеме няколко тримесечия, преди всички отделни части от различните екипи да бъдат събрани на едно място и всеки да знае пред кого ще се отчита.

Балмър отговори, че има 3 слоя на внедряване на плана, макар че не обясни какво включва всеки слой.

„Първият слой очевидно е завършен", каза той. Това означава, че първият слой може би съдържа създаването и обявяването на плана, което стана през юли. По това време Балмър обясни преустройството, чиято цел е да направи Microsoft компания, действаща по по-сплотен и обединен начин, така че да бъде по-гъвкава в отговор на пазарните възможности и иновации.

Като част от преструктурирането Microsoft закри петте си бизнес поделения - „Бизнес отдел", който обхващаше „офис продукти, сървъри и инструменти", включително SQL Server и System Center; отдел Windows; отдел „Онлайн услуги", включително Bing; както и отдел „Развлечения и устройства", в който основният продукт бе игровата конзола Xbox.

Те бяха заменени от 4 инженерингови групи, организирани по функционалност около операционните системи, приложенията, облачните изчисления и устройства, както и от централизирани групи по маркетинг, бизнес развитие, стратегии и проучвания, финанси, човешки ресурси, правни действия.

Тери Майрсън бе назначен да ръководи новата група „Инженеринг на операционни системи", а Джули Ларсън-Грийн бе взет да управлява инженерингова група „Устройства и студия". Ки Лу стана шеф на инженеринговата група „Приложения и услуги", а Сатия Надела бе избрана за шеф на инженеринг групата „Облаци и предприятия".

Екипът за корпоративни софтуерни приложения Dynamics бе оставен в същия вид, като Кирил Татаринов остана негов шеф, Кевин Търнър запази позицията си на главен оперативен директор, както и главният финансов директор Ами Хууд, главният юристконсулт Брад Смит и шефа на отдел „Човешки ресурси" Лиса Брумел.

Тами Релър, който ръководеше Windows екипа заедно с Ларсън-Грийн, бе назначен за маркетинг шеф на компанията. Ерик Релър бе избран да ръководи групата „Модерни стратегии и проучвания", докато Тони Бейтс, бивш президент на Skype, бе натоварен да поеме „юздите" на групата „Бизнес развитие и евангелисти".

След като декларира, че първият слой е завършен, Балмър каза в четвъртък, че „няма големи промени в света на Кевин Търнър през следващия слой".

Маркетинг директорът Релър почти е завършил промените, а Бейтс, ръководещ бизнес развитието и евангелистите, „почти е завършил, бих казал, бизнес частта", добави Балмър.

От коментарите му обаче не е ясно, дали те са приключили цялото преструктуриране в своите отдели, или само нещата във втория слой.

Междувременно Майрсън, шефър на екипа за ОС, е направил „някои ходове" и „вероятно му предстоят още някои", каза Балмър, добавяйки, че той поне е изградил вече структурата под себе си.

„Сатия вероятно трябва да направи още промени. Очевидно с придобиването на Nokia ще има още работа, която Джули трябва да свърши заедно със Стивън Елъп, който ще ръководи тази област", каза Балмър. Елъп, в момента все още главен изпълнителен директор на Nokia, ще се присъедини към Microsoft, когато завърши придобиването на финландския мобилен бизнес. Преди Елъп да напусне Microsoft в посока Nokia през септември 2010 г., той бе президент на тогавашния отдел „Бизнес" в Microsoft, който обхващаше продукти като Office. Елъп бе член на висшето ръководство на Microsoft Corporation от 2008 г. до напускането си.

Microsoft не отговори веднага на исканията за изясняване на времевия график и на напредъка на процеса по реорганизация.

Реорганизацията е изключително важна за служителите, потребителите, партньорите и инвеститорите, тъй като самият Балмър каза в четвъртък, че преструктурирането не означава просто разместване на хората вътре в компанията.

Планът е начертан след месеци задълбочени обсъждания сред висшето ръководство за това как компанията да стане по-гъвкава, по-иновативна и по-конкурентна, трансформирайки се от доставчик на пакетен софтуер за персонални компютри и сървъри в доставчик на хардуерни устройства и облачни услуги.

„Гледайки напред, нашата стратегия ще бъде фокусирана върху създаването на фамилия устройства и услуги за лична употреба и за бизнеса, които ще предоставят на хората от цял свят възможности за дейности, които ценят най-много у дома им, в службата или докато са в движение", написа Балмър в съобщение до служителите на Microsoft при обявяването на реорганизация.

Планът предвижда цялата компания да се съсредоточи върху единна стратегия, подобрявайки капацитета си във всички бизнес и технологични области и сътрудничейки по-добре за общите цели.

„Това е голямо начинание. То се докосва до почти всяко нещо, което правим, и начина, по който работим. То променя нашата организационна структура, начина, по който си сътрудничим, как разпределяме ресурсите, как най-добре да вдъхновим инженерите и как комуникираме с пазара", каза Балмър.

Крайната цел е да имаме „Единен Microsoft", добавя той.

„Ние сме сплотяване зад единна стратегия като една компания – това не е сбор от обособени стратегии. Въпреки че ние ще доставяме множество устройства и услуги, чрез които ще реализираме и спечелим от тази стратегия, едноядрената стратегия ще ни изведе до общите цели за всичко, което правим, написа Балмър. - Ще разглеждаме нашата продуктова линия холистично, а не като съвкупност от острови."

Все пак трябва да се види дали тази реорганизация ще бъде реализирана успешно, тъй като невинаги корпоративните планове за преструктуриране постигат предвидените предварително ползи.

IDG News Service, Маями

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас