Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
20 сеп
2013
 
 

GM обеща електромобил за $30 000, изминаващ 320 км... някой ден

Светът все още очаква по-евтин електромобил с голям пробег, който да конкурира скъпия Tesla Model S, но версията на GM май ще се появи след няколко години

6754 прочитания

General Motors обяви в понеделник, че разработва свой модел на електромобил с голям пробег, който ще има батерия да измине поне 320 км и ще се предлага на смешно ниската цена от $30 000.

Светът все още очаква появата на подобна кола, като се има предвид, че пробегът само на енергия от батерията бързо гаси ентусиазма на желаещите да се качат на изцяло електрически автомобил. Повечето такива коли днес могат да изминат между 120 и 160 км с едно зареждане на акумулатора. Това е приемлива дистанция за много от ежедневните пътувания, но не е достатъчно за много от пътуващите до работното място, особено за разстоянията в САЩ, където семействата всеки ден трябва да пътешестват до училище, до работа и до супермаркета. Зареждането на колата по пътя не е гарантирано, а и да намерите зареждаща станция и тя е свободна, ще трябва да чакате доста дълго, за да заредите достатъчно енергия.

Единственото изключение е Model S на Tesla, седан с 4 врати и пробег 320 км (425 км ако се снабдите с 85kWh акумулатор). Проблемът е, че Model S не може да се нарече евтин електромобил. Цената на колата започва от $70 000 без субсидиите, давани от щатското правителство, като стига до $80 000 с по-голям акумулатор. Toyota RAV-4 EV, изцяло електрически SUV модел с пробег 160 км ( и акумулатор, проектиран от Tesla), струва $50 000.

Tesla Model S е единственият електромобил, който може да измине 320 км с едно зареждане на акумулатора, но високата му цена не е по джоба на повечето купувачи.

Новината от GM е доста интересна, но трябва да се има предвид, че тази супер евтина електрическа кола с голям пробег е доста далеч от производствените линии и графици. Според Wall Street Journal, вицепрезидентът на GM Дъг Паркс не каза кога ще бъде пусната колата, отбелязвайки, че акумулаторната технология все още е твърде скъпа, за създаване на кола от ценовия порядък на $30 000.

Tesla ни примами с идеята за по-евтин вариант на Model S. През януари т.г. на Северноамериканския автосалон в Детройт компанията подсказа, че струващ $35 000 Model S може да стане реалност до 5 г. По същото време може би ще излезе и електромобила, върху който явно работи GM.

Би било интересно да се види, дали предложението на GM ще промени правилата на играта. В момента индустрията на електрически коли е твърде млада, така че много хора се притесняват да си купят високотехнологична супер кола от бутиков производител от Силициевата долина. Но кола от General Motors би била добра покупка за средния американец.

TechHive 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас