Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Е-администрация
18 сеп
2013
 
 

Естония ще ни партнира при въвеждането на е-правителство

Ако въведем електронното правителство до две години, България ще бъде друга държава, убеден е президентът Росен Плевнелиев. Заместник-министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева обаче изрази разочарованието си от този сектор, като заяви, че бързият напредък изглежда невъзможен и че в тази област „явно се харчат пари, без да има някакви много съществени резултати“.

5306 прочитания

Естония да бъде партньор на България при въвеждането на електронни услуги за гражданите, се договориха президентите на двете държави на 12 септември.

„Ако България успее да гарантира европейско финансиране за въвеждане на електронното правителство в България през периода 2014-2020 г., с нашите естонски приятели можем буквално за година и половина да постигнем чудеса. Необходимо е смело решение - ако въведем електронното правителство до две години, България ще бъде друга държава, заяви президентът на Република България Росен Плевнелиев след срещата си с естонския си колега Тоомас Илвес по време на официалното посещение на българския държавен глава.

Опитът на балтийската държава в областта на предоставянето на електронни услуги за гражданите и за бизнеса беше основен акцент в посещението на държавния глава в Талин. Според президента Тоомас Илвес успехът на Естония, която е сред лидерите в областта на електронното управление, се дължи на

фокуса и на политическата воля

за реализацията на този приоритет. Ясно е посочена и институцията, която пряко отговаря за неговото изпълнение.

На 18 септември на форума за открит дебат под мотото „Гражданите имат думата" държавният глава наблегна на забавянето на електронното правителство, което според него ще премахне корупцията на ниските и средните нива в администрацията и ще осигури прозрачност как се харчат обществените средства. "Питам след като пет милиона българи са в Интернет, трудно ли е да направим електронно правителство?",  каза Плевнелиев.

В предаването „12+3“ на БНР на 17 септември заместник-министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева обясни, че среща

„огромни трудности в областта на електронното управление“,

за което според нея са изхарчени над 200 милиона лева.

„В момента правим един общ преглед какви услуги са електронизирани, но като цяло съм доста разочарована от този сектор и възможностите бързо да напреднем. Аз искам бързо да напреднем, но изглежда невъзможно. Предвидили сме по оперативните програми за следващия период също една сериозна сума. По-трудно е, отколкото си представях – неслучайно не исках да се занимавам с електронно управление, защото аз го гледам от финансова гледна точка, а там явно се харчат пари, без да има някакви много съществени резултати“, разкри пред БНР вицепремиерът по икономическото развитие.

В предаването „12+3“ Бобева съобщи, че до края на годината ще се работи по електронизацията на обществени поръчки в някои сектори, но това също ще бъде болезнен процес, защото електронизацията несъмнено ще доведе до намаление на разходите на държавата и на оперативните програми при покупката на стоки и услуги. Другата трудна реформа според Бобева е тази в администрацията. 

Според Бобева, основният акцент в подготвяния бюджет за 2014 година, който и министър-председателят поставя, трябва да е „пари срещу реформи“.

Министерският съвет (МС) подготвя

88 мерки за намаляването на административната тежест за гражданите и бизнеса,

като се очаква след две седмици те да бъдат приети, каза на 18 септември пред журналисти в Министерския съвет вицепремиерът Даниела Бобева. По думите й мерките са подготвени от областните управители съвместно с общините и министерствата и насочени към облекчаване на административната тежест чрез преминаване от разрешителни към регистрационни режими, намаляване на таксите и опростяване на процедурите за разглеждане.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас