Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | HDD и SSD
15 сеп
2013
 
 

Intel успешно демонстрира овърклок на SSD, но дали това ще стигне до пазара?

Intel демонстрира увеличаване на тактовата честота на твърдотелен диск, но рискът от загуба на данни може да превърне това само в експеримент.

16770 прочитания

Intel успя да вдигне тактовата честота (овърклок) на SSD с 10% по време на конференцията си Intel Developer Forum, но не е ясно дали компанията някога ще пусне официално технологията на пазара.

Представители на Intel успяха да увеличат тактовата честота на контролера за паметта, управляващ нейните твърдотелни дискове от 400MHz на 625MHz в края на „овърклок" сесията на IDF тази седмица. Intel поддържа овърклок операциите за някои от своите процесори от висок клас, постижение, придружено от ефектно охлаждане с течен азот, но и с и от риска да стопи самия процесор.

ОЕМ производителите и потребителите вече избират SSD моделите по скорост. Серията SSD 530 на Intel чете и записва данни последователно съответно с 540 Mbit/s и 480 Mbits/s. Произволният достъп до данни обаче е областта, в която „блестят" SSD, с 41 милиона прочитания и 80 милиона записа в секунда. Високопроизводителни твърди дискове като линията Black на Western Digital предлагат нива от 1100 Mbit/s за последователно поточно предаване на данни като видео, но не могат да се сравняват с твърдотелните дискове при случайните четения и записи, които са най-чести в обикновените компютърни задачи.

И при SSD, и при твърдите дискове рискът от загуба на потребителските данни (всички наведнъж) е катастрофален. Повредите на дисковете поставиха реален проблем в първите дни на SSD, което им донесе лоша репутация.

Флаш паметта вътре в SSD е изчислена за определен брой цикли четене/запис, често 100 000 записа. Но контролерът за паметта разпределя данните върху различни флаш клетки, за да минимизира натиска върху всяка една клетка, процес, познат като „равномерно износване", а SSD често съдържат допълнителна „скрита" памет, така че ако дадена клетка има изгледи да се повреди, данните в нея могат да бъдат записани на друго място в диска.

Роб Крук, генерален директор в Intel на групата „Non-Volatile Memory Solutions", каза, че потребителите май са станали по-непретенциозни към нивата на повреди в SSD моделите, които вече са под 1%, именно заради ниската вероятност за повреда. Intel предлага също 5-годишна гаранция на своите SSD дискове. Intel пусна линията Intel SSD 1500 за твърдотелни дискове за бизнес компютри на IDF, допълнена от опция за 256-битово криптиране и поддръжка на нейната технология vPro.

Овърклокването на тези дискове обаче увеличава риска от повреда на индивидуални клетки. Intel има две „копчета", които позволяват на потребителите да променят производителността на SSD – скоростта на контролера за памет и скоростта на самите чипове, според Пийт Хейзън, маркетинг директор на групата.

Увеличаването на тактовата честота на контролера се смята за по-малко рисково, тъй като повреда в контролера позволява (на теория) възстановяване на данните. „Стресирането" на самите клетки може да увеличи вероятността от цялостна повреда.

От друга страна, „супер геймърите и запалените по овърклокинга любители са по-напред от всеки официален тест, отбелязва Крук. - Те не се притесняват, че загубят данни."

SSD моделите на Intel вече имат тестове, аналогични на тестовете SMART, ползвани от производителите на твърди дискове за определяне на риска от повреди, преди те са се настъпят, така че има някои вградени механизми за ранно предупреждение, каза Хейзън. Въпросът е какви „копчета" за производителност е дала Intel в ръцете на потребителите. Неофициална версия на Intel Extreme Tuning Utility (XTU) бе показана на конференцията, която включваше SSD овърклок етикет.

Intel характеризира инструмента като експериментален, не е ясно дали в бъдеще в SSD по принцип ще има овърклокване.

PC World, САЩ 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас