Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Телекомуникации
12 сеп
2013
 
 

От 2015 г. ДДС върху телеком услугите се плаща в страната, в която е потребителят

Директива 2008/8/ЕО2 налага промени в националните законодателства

4580 прочитания

Според Директива 2006/112/ЕО, изменена с Директива 2008/8/ЕО2, от 1 януари 2015 г. всички далекосъобщителни услуги, услуги по радиоразпръскване и електронни услуги, доставени на данъчно незадължено лице, ще се облагат вече с данъци в държавата членка, в която получателят е установен или има постоянен адрес, независимо от това къде е регистриран операторът, доставящ тези услуги. Повечето други услуги, доставени на данъчно незадължено лице, ще продължават да се облагат в държавата членка, в която е установен доставчикът. Това важи и случаите, когато услугите се доставят на място като телефонна кабина, зона с безжична локална мрежа, интернет кафе, ресторант или фоайе на хотел, където получателят на услугата физическо присъства и ползва услугата от доставчика.

Телеком услугите, визирани в член 24, параграф 2 от Директивата 2006/112/ЕО, обхващат :

  1. стационарни и мобилни телефонни услуги за предаване и комутация на глас, данни и видеоизображения, включително услуги за видеотелефония;
  2. телефонни услуги, предоставяни през интернет, включително VoIP;
  3. гласова поща, изчакване на повикване, пренасочване на повикването, идентификация на лицето, осъществяващо повикването, тристранна връзка и други услуги по управление на повикванията;
  4. пейджинг услуги;
  5. аудиотекст услуги;
  6. факсимилни, телеграфни и телексни услуги;
  7. достъп до интернет, в това число и световната мрежа;
  8. частни мрежови връзки, предоставящи далекосъобщителни връзки, предназначени за изключително ползване от страна на получателя.

В обхвата на директивата не попадат услуги, предоставяни по електронен път, и услуги по радиоразпръскване.

Данъчното законодателство е категорично в частта си, определяща облагането с данъци върху потреблението - ДДС и акциз, коментира Страхил Иванов, управител на Speedy Net. - Накратко данък се начислява там, където се ползва услугата и се плаща на съответната държава. Необходимо е чуждите компании, опериращи в България, просто да регистрират български дружества." Това означава повече постъпления от ДДС за българския бюджет.

Директива 2008/8/ЕО2 налага промени в националните законодателства, но все още има редица неясни моменти. Например когато електронните услуги се предоставят чрез далекосъобщителни мрежи или чрез интерфейс или портал, трябва да се определи кой извършва доставката на получателя, включително когато телефонни услуги се предоставят чрез интернет. „За да се осигури еднакво прилагане на правилата за определяне на мястото на доставка на услуги по наемане на превозни средства и на далекосъобщителни услуги, услуги по радиоразпръскване и електронни услуги, е необходимо да се определи къде следва да се счита за установено данъчно незадълженото юридическо лице", пише още в документа. 

CW/Б

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас