Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Телекомуникации
12 сеп
2013
 
 

GSMA: Повече стимули за инвестициите в телеком инфраструктура.

Световната асоциация на мобилните оператори подкрепи някои мерки в проектодирективата на Нели Крус проектозакон, но смята, че е "нужен по-всеобхватен подход".

5770 прочитания

Във връзка с предложения от Нели Крус пакет от промени в европейското телеком законодателство, Световната асоциация на мобилните оператори GSMA заяви, че пакетът трябва да се фокусира върху мерките за стимулиране на растежа в Европа, работните места и конкурентоспособността.

„Комисията правилно е разпознала, че увеличените инвестиции в телеком инфраструктурата в Европа са нужни за стимулиране на напредъка във всички икономически сектори, но като баланс пакетът се нуждае от мерки, които да подкрепят тази цел", пише в съобщение Ан Буверо, генерален директор на GSMA. Според нея е нужен по-всеобхватен подход и мобилната индустрия е готова да съдейства за разработката на амбициозен дневен ред, който да укрепи европейската цифрова икономика.

В предложението са идентифицирани областите, в които трябва да има промени, включително консолидации, дерегулация и еднакво третиране от регулаторните органи на компании, които предоставят функционално еквивалентни услуги, пише още в становището на GSMA. "Самата регулация включва някои позитивни елементи, особено по отношение на спектъра, но остават проблеми области, в които има регулаторна неяснота и несигурност, както за бизнеса, така и за потребителите", добавят от асоциацията.

От Глобул заявиха, че „инициативата на Европейската комисия е положително усилие за предлагане на по-модерна регулаторна рамка на европейския телеком пазар". Операторът обаче не пожела да коментира по-подробно предложението на Нели Крус, преди да се запознае в детайли с него. Същевременно компанията обяви, че подкрепя становищата на Асоциацията на мобилните оператори (GSMA) и на Асоциацията на европейските телекомуникационни оператори (ETNO). „Очакваме с нетърпение предстоящия дебат преди финалното решение на Европейския парламент", добавят от Глобул. 

От Мтел коментираха, че понижаването на инвестициите в електронна съобщителна инфраструктура е идентифицирано от ЕК като проблем за развитието и конкурентоспособността на общността като цяло. Въпреки това последните предложения за законодателни промени засилват негативната тенденция и биха имали увреждащ ефект за телеком индустрията", добавят от българския оператор.

Според Мтел, инициативата за изграждане на единен европейски пазар на електронни съобщения би могла да подпомогне значително растежа на Европа. „Това би се случило обаче, ако се приложи подход, който се основава на дерегулиране, предвидимост и насърчаване на инвестициите. Проектираните законодателните мерки следва да бъдат оценени спрямо тази цел", твърдят от компанията.

От Мобилтел добавят още, че планираните промени ще определят инвестиционния климат в областта на електронните съобщения, включително европейския растеж за следващите 10 г. „Поради тази причина те следва да бъдат анализирани и извършени по-възможно най-правилния начин – с възможност за широко обсъждане, което да включва съответните представители на индустрията и всички заинтересовани страни", заявяват от българския оператор. В изявлението на компанията се посочва още, че при съпоставка с общите цели за растеж и инвестиции, законодателното предложение разкрива много негативни страни. „Отчитаме, че ефектът на тези негативни страни ще бъде почувстван незабавно и ще има като резултат загуби на приходи, намаление на инвестициите, липса на възможност за иновации, загуба на работни места." 

Vivacom коментира, че компанията по принцип подкрепя въвеждането на различни мерки и форми, които носят допълнителни ползи за потребителите и насърчават конкуренцията на пазара. "За да коментираме как предложението на комисар Нели Крус за премахване на роуминг таксите в рамките на ЕС ще се отрази върху бизнеса на компанията ни, е необходим задълбочен преглед и анализ на документа", добавят от Vivacom

CW/Б

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас