Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
12 сеп
2013
 
 

ЕС обяви план да сложи край на роуминг таксите за мобилни разговори

По-леки законодателни мерки се предвиждат за оператори, които премахнат роуминг таксите.

4774 прочитания

Нови телекомуникационни правила на Европейския съюз, насочени към премахване на скъпите роуминг такси, бяха представени в сряда.

Предложеният проекто закон, писан от еврокомисарят за Цифровия дневен ред Нели Крус, включва елементи „и на моркова, и на тоягата", които да стимулират мобилните оператори да премахнат роуминг таксите за потребители, които ползват телефоните си при пътувания в рамките на Европейския съюз.

Частта с „моркова" представлява по-леки законодателни мерки за оператори, които предложат т.нар. продукт „Роуминг като у дома", в който не се прави разлика между тарифата между собствената страна на потребителя и тази в друга държава от ЕС. Сегашните закони в ЕС, приети миналата година, изискват от мобилните оператори да предложат на потребителите възможност да ползват различен доставчик, когато пътуват. Ако те предложат пакет „Roam Like At Home", няма да бъдат принудени да премахват своите роуминг и локални продукти.

„Но ако вашият оператор не ви предложи това, можете да вземете нещата в свои ръце и да избегнете роуминг таксите. Когато пътувате, просто избирате друг доставчик, който ще ви даде по-добри тарифи за употреба на същата SIM карта, по същата фактура", каза Крос. Това е „тояжката" в предложението. Премахването на входящите таски за роуминг разговори би трябвало да влезе в сила от 1 юли догодина (ако предложението бъде прието в този вид). В същото време разговорите между потребители в две различни страни от ЕС не трябва да надхърлят 19 евроцента на минута, пише още в проекта.

Това са добри новини за потребителите, когато става дума и за договори. Предложените правила предвиждат, че трябва да бъде предоставен 12-месечен вариант и клиентите могат да напуснат без предупреждение или глоби, ако договорните условия се променят в тяхна вреда.

Глава 21 на предложената регулация постановява още: „Доставчици на електронни съобщителни услуги за масови потребители не трябва да прилагат към крайните клиенти никакви дискриминационни изисквания или условия за достъп или ползване на базата на националността или място на постоянно пребиваване на тези клиенти, освен ако подобни разлики не са обективно обосновани."

Предложеният проектозакон би улеснил операторите да пуснат трансгранични услуги. Вместо да получават разрешения от всеки отделен национален регулатор, компаниите трябва да подадат заявка само в една страна, която ще стане „референтен регулатор" за всички разрешения, включително последващо оттегляне и прекратяване на дейността.

В телеком пакета се предвижда и защита на отворения интернет (мрежовата неутралност). Блокирането и филтрирането на съдържание ще бъдат забранени, като потребителите ще получат достъп до целия и отворен интернет, независимо каква е месечната им такса и за каква скорост плащат. Потребителите ще имат право да проверяват, дали наистина получават скоростта, за която за платили, и да прекратяват договорите си, ако операторите не спазват тези своите ангажименти. "Около 200 милиона европейци днес са блокирани и не могат да ползват целия интернет, твърди Крос. - Всеки в Европа заслужава едни и същи права за целия интернет, а днес 96% от гражданите нямата подобна защита." 

В изтекли по-рано варианти на предложението, еврокомисар Крус сякаш разглеждаше създаването на единен телеком регулатор, който да замени 28-те национални регулаторни органа. В новия тази идея е отпаднала, така че Европейският парламент по-лесно „ще преглътне" целия проект.

Европарламентът трябва да одобри предложения закон и може да прави допълнения и поправки, преди той да стигне до Съвета на министрите за окончателно одобрение.

IDG News Service, Брюксел 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас