Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Сървъри
11 сеп
2013
 
 

IBM се насочи към микросървърите, ще се конкурира с Moonshot на HP

IBM разкри, че разработва микросървъри за т.нар. хипермащабни изчисления

9934 прочитания

IBM разработва микросървъри, базирани на харчещи по-малко енергия процесори, но не е сигурна кога ще бъдат представени системите.

Компанията вече е създала прототипна платка, която може да работи като микросървър, но все още не е определила за какви работни товари щя се ползва тя, каза Гаурав Чодри, маркетинг мениджър в IBM за високопроизводителни изчислителни машини System x.

Дузина микросървъри, монтирани в едно шаси, могат да намалят използваната енергия, изискванията за площ и цената в сравнение с малък брой традиционни 1U или 2U сървъри, каза той, но IBM все още проучва системите и търси подходящата аудитория за тях.

След няколко отлагания Hewlett-Packard представи своя първи сървър Moonshot в началото на тази година и наскоро го обнови с най-новите чипове Avoton на Intel. Сървърът е предназначен за уеб мащабни работни товари и HP твърди, че Moonshot е с 90% по-ефективно енергийно потребление от по-традиционния сървър Proliant DL380.

Не е изненада, че IBM заяви, че ще се справи по-добре. „Искаме да се появим и да победим конкуренцията", каза Чодри.

Въпреки че работи върху микросървъри, компанията представи и други типове схеми за сървъри с голяма плътност.

Във вторник тя показа NextScale System, система за монтиране в шкаф, която може да побере до 84 x86-базирани системи и 2016 процесорни ядра.

Един компонент в шкафа е NeXtScale n1200, високо 6U чекмедже, което побира до 12 сървъра NeXtScale nx360 M4. Всеки сървър NeXtScale nx360 M4 ще може да носи до 2 процесора, до 256GB памет RAM, два твърди диска или 4 твърдотелни диска (SSD). Сървърът е предназначен за анализи, бази данни и технически изчисления.

Всеки сървър NeXtScale nx360 M4 ще може да носи до 2 процесора, до 256GB памет RAM, два твърди диска или 4 твърдотелни диска (SSD).

Чекмеджетата 6U могат да споделят охлаждащи ресурси и захранвания, намалявайки разходите за енергия.

„Намалявате броя на захранванията и... удвоявате плътността", каза Чодри.

Първата система NextScale System ще бъде базирана на чиповете на Intel Xeon E5-2600 v2, които бяха обявени във вторник на Intel Developer Forum и са базирани на архитектурата Ivy Bridge. Новите сървърни чипове, базирани на процесора Ivy Bridge, ще имат до 12 ядра и ще харчат между 70 и 130 вата.

„Идеята е, че има различни хора с разнообразни изисквания. Облачните специалисти не се интересуват от тонове изчисления, те се вълнуват от плътността", каза Чодри.

Всяка сървърна платка има свои собствени мрежови компоненти и съхранение, свързва се директно с най-горната част на шкафа, където е комуникационното оборудване. Други компоненти като графични процесори също могат да бъдат прикачени към слота PCI-Express 3.0, а друга карта може предостави различни типове мрежи като InfiniBand.

Шасито NextScale е гъвкаво и може да се разшири към микросървърите в бъдеще, каза Чодри, добавяйки, че IBM не е искала да се връща пак назад и да проектира отново друго шаси, когато излязат микросървърите.

Базираната на Ivy Bridge система NextScale System ще струва от $4049, като цената ще варира според конфигурацията.

IDG News Service, Ню Йорк 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас