Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Телекомуникации
09 сеп
2013
 
 

Нели Крус е притеснена от влиянието на мегасделките върху телеком пазара в ЕС

Шефът на Telecom Italia и еврокомисар Нели Крус изразиха сериозни притеснения от мега сделките Vodafone/Verizon и Microsoft/Nokia

4287 прочитания

Франко Бернабе, председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на Telecom Italia, и еврокомисарят за цифровия дневен ред на ЕС Нели Крус изразиха сериозни притеснения относно отражението на обявените миналата седмица огромни сделки между Vodafone и Verizon и между Microsoft и Nokia върху развитието на конкурентния мобилен европейски пазар.

При откриването на събитието GSMA Mobile 360 в Брюксел, Бернабе декларира, че „това, което видяхме през последните дни, не е нещо, от което Европа има нужда." Препращайки към планираната продажба на бившия гигант при мобилните телефони Nokia на щатската корпорация Microsoft, той заяви, че сделката не отразява насоката, която трябва да следва Европа и предложи на регулаторите да разгледат под лупа всички подробности по нея.

Решението на Vodafone да излезе от щатското си дружество, притежавано досега заедно с Verizon Communications, Бернабе коментира така. „Шефът на Vodafone Виторио Коало направи фантастична, продавайки дела в щатския оператор, но този ход не помага на европейската мобилна индустрия да засили позициите си в света."

„Трябва да осъзнаем, че Европа е в центъра на нашата индустрия, добави той. - Сега губим почва под краката си, не мисля, че това е бъдещето на Европа. Трябва да върнем Европа на челно място."

В подкрепа на твърденията си Бернабе цитира данни от нов доклад на GSMA (чийто председател е в момента), показващ, че Европа изостава от другите региони по отношение разгръщането на мрежови технологии от следващо поколение.

В своята реч Нели Крус подкрепи коментарите на Бернабе. „Трябва да се върнем на пилотското кресло и е време да действаме", каза тя.

Следващата седмица Крус ще изпрати предложение до Европейския парламент, в което ще визира именно този дисбаланс. Част от предложенията включват искане за създаване на единен европейски пазар с обединен подход към регулациите и даването на честотни ресурси.

„Европейската комисия разбира, че намалените инвестиции в телеком инфраструктурата в Европа дърпа назад растеж и конкурентоспособността на региона, влияейки върху всички икономически сектори, каза Бернабе. - Инициативата за единен европейски телеком пазар представлява уникална възможност Европа да се върне към пътя на растежа чрез въвеждане на политики и регулаторна рамка за телекомите, стимулираща инвестициите, позволяваща развитието на иновативни услуги и засилвайки доверието на крайните потребители."

Разбира се, Бернабе и Крус се разминаха по въпроса за роуминга. Крус е привърженик на плана за премахване на роуминг таксите, ход, който според операторите ще им донесе загуба на милиарди евро приходи годишно. „Искаме да махнем роуминга. И те (евродепутатите) са съгласни с това", каза Крус.

CW/Б 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас