Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Аутсорсинг
04 сеп
2013
 
 

4 неща, които трябва да знаете за сделката Microsoft&Nokia

Отражение на сделката върху двете компании, BlackBerry и цялата мобилна индустрия.

6687 прочитания

Microsoft обяви, че купува бизнеса на Nokia с устройства и услуги, както и лицензи за патенти на Nokia и картографската й услуга в сделка за 5,44 млрд. евро. Microsoft очаква сделката да приключи в началото на 2014 г.

Придобиването на мобилните устройства на Nokia от Microsoft слага край на цяла ера за Nokia, до преди няколко години безспорен лидер при мобилните телефони, и поставя началото на нова за Microsoft, която става производител на смартфони (вероятно и на „глупави" телефони) и поема контрола върху организация, от години произвеждаща най-популярните Windows Phone устройства.

Ето им 4 начина, които придобиването на Nokia от Microsoft ще има дългосрочни ефекти върху Microsoft, Nokia, BlackBerry, обикновените телефони и цялата мобилна индустрия.

1) Край на една ера, начало на друга

Това е действител край на Nokia във вида, в който я познавахме. Компанията, която играеше изключителна роля в развитието на модерния мобилен пазар, далеч не е „умряла" и вероятно ще продължи да оперира своя бизнес с мрежи и карти. Тя все още притежава много патенти, като Microsoft ги лицензира, както и редица други технологични компании.

Но телефони Nokia вече няма да има. Никога няма да видите друг смартфон Nokia, твърди The Verge. (Това не е много сигурно обаче. Nokia вероятно е разработвала други смартфони в момента на сключване на сделката, а още едно устройство – според слуховете Lumia 1520 "Bandit" – може да бъде пуснато преди приключване на придобиването. Но изводът е същият – когато сделката бъде финализирана, няма да има повече телефони Nokia.)

На пръв поглед изглежда, че това е умен ход на Microsoft, която има финанси да направи подобна покупка без това да се отрази на целия й бизнес. Отдавна се говори, че най-доброто нещо в Windows Phone устройствата е хардуерът на Nokia. Чрез сделката Microsoft ще бъде новият собственик на много впечатляващ хардуерен производител. Това без съмнение е добро за гиганта от Редмънд, който имаше в миналото свои провали с хардуера.

Microsoft очаква да успее да направи до 4 пъти по-голяма печалба в бъдеще от направени от Nokia устройства с Windows Phone, отколкото ако не разполагаше с технологиите на Nokia. Като производител на мобилни апарати Microsoft ще има по-голям стимул да подобри интеграцията на хардуера и софтуера за Windows Phone.

Умен ход или не, сделката няма да направи автоматично от Windows Phone истински конкурент на iOS или Android. Вече не става дума само за добър софтуер, за добър хардуер или за интеграцията им. Microsoft се изправя пред редица предизвикателства в мобилния свят – не на последно място имиджът. Microsoft има някои доста амбициозни цели – иска да постигне 4 пъти по-голям пазарен дял за Windows Phone през 2018 г., според Engadget.

2) Nokia е за Microsoft онова, което е Motorola за Google – с една голяма разлика

Миналата пролет Google обяви, че е приключила своята сделка за придобиването на Motorola Mobility, поделението за мобилни апарати на Motorola. По някакъв начин планираното придобиване от Microsoft на Nokia прилича на същия бизнес ход.

Но Microsoft и Google са две много различни компании. Покупката на Motorola не помогна на Google да се установи на пазара на смартфони, поне не още. На практика Motorola току-що обяви първата си линия телефони след придобиването от Google през юли. Честно казано, новите устройства не са много впечатляващи. Моделът Moto X прилича на стъпка в правилната посока, но това е малка стъпка.

Измина повече от година преди да видим плодовете от придобиване на Motorola от Google, така че толкова време ще отнеме вероятно да видим резултати от сделката на Microsoft с Nokia, която още не е приключила официално.

Сделката с Nokia прилича на подхода на Google към смартфон екосистемата от страна на Microsoft; други производители на мобилни апарати все още правят устройства със софтуера Windows Phone, но Microsoft ще работи тясно със своето собствено поделение за телефони за създаването на хардуер, който е дълбоко интегриран с Windows Phone, давайки ми предимство спрямо другите хардуерни партньори.

Все пак Google има като външен партньор Samsung, която е най-големият производител в света на джобни апарати и на най-популярните серии Android устройства – Galaxy. С други думи, той е много мощен партньор и един от онези, които правят още по-популярна платформата Android, независимо какво Google прави с мобилната ОС.

Придобивайки Nokia, Microsoft засенчва най-успешния си партньор при мобилните апарати. Samsung произвежда Windows Phone устройства, но те не са толкова популярни, колкото телефоните Galaxy Android, затова може да се твърди, че Samsung не инвестира толкова в Windows Phone, колкото в Android. HTC, друг популярен производител на смартфони, също предлага Windows Phone модели, но изглежда по-заинтересуван от Android заради популярността на модела HTC One.

Microsoft не разполага с успеха на Samsung Galaxy, за да се опре на него. В известен смисъл това е залагане само на производството на Nokia, тъй като HTC, Samsung и други партньори за Windows Phone биха могли да се отдръпнат.

3) Сделката Microsoft-Nokia поставя BlackBerry в още по-сложна позиция

BlackBerry и Nokia са двама от мобилните крале в недалечното минало. В наши дни и двете фирми преминаха през идентични ситуации в модерния мобилен свят. И двете компании не постигат ниво на продажбите, нужно за поддържане на значителните им инвестиции в хардуерния бизнес. Потребителската лоялност и интереси са променливи, така че и двете търсят стратегически алтернативи.

Значителната разлика е, че Microsoft откри своята нова стратегия в областта на мобилните телефони. Сега BlackBerry има един по-малко потенциален купувач/инвеститор. За да е ясно, Microsoft не купува Nokia изцяло; тя купува няколко атрактивни части от компанията и лицензира патенти за ограничен период от време, вместо да ги откупи, като така намалява риска и нужния финансов ресурс за ползване на патентите.

BlackBerry вероятно търси подобна продажба, но може да предложи нещо доста по-различно заедно с мобилните си апарати и патентно портфолио – корпоративния си бизнес. Microsoft, който има традиции в обслужването на бизнеса, е възможен купувач на BlackBerry, но подобна сделка не е много вероятна сега. Microsoft може евентуално да купи специфичните за корпоративния сегмент предложения на BlackBerry и да купи или лицензира патенти, но това също е малко вероятно отколкото преди седмица заради инвестицията в Nokia. С други думи BlackBerry се озова в доста по-сложна ситуация. Не само защото е по-малко вероятно да намери купувач или партньор в лицето на Microsoft, а защото BlackBerry се изправя срещу силен конкурент като Microsoft, който може да съсредоточи усилията си да привлече корпоративните клиенти, вместо да ги купува от канадците.

4) Microsoft, „глупавите телефони" и потенциалът за ръст на Windows Phone

В добавка към производствените мощности на Nokia за смартфони, Microsoft планира да придобие и „обикновените" телефони и операции. Смартфоните вече доминират на пазара в Северна Америка, но традиционните мобилни апарати за живи и се продават добре в географски региони, в които безжичните технологии ще достигнат до смартфоните след години, а може би и десетилетия.

Nokia все още продава богат набор от традиционни телефони и Microsoft знае това. Има огромна пазарна ниша за евтини устройства от нисък клас, така че ще е интересно да се види дали Microsoft ще развие бизнеса с обикновени апарати на Nokia и връзката им с Windows Phone.

Ако се справи добре, Microsoft ще може да докаже, че има начин за съществено увеличаване на пазарния дял на Windows Phone и потребителската лоялност извън Северна Америка. Подобна стратегия няма да е достатъчна сама по себе си, за да направи от Windows Phone значим конкурент на iOS или Android, но може да е нова стъпка за операционната система в райони, в които Microsoft изобщо не присъства днес.

Не е ясно какво готви бъдещето за Microsoft и за Nokia, но новината за сделката между тях показва ново усилие на Microsoft да предизвика Apple и Google, като се опита да разбие почти дуополния модел в мобилната индустрия.

CIO, САЩ 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас