Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
03 сеп
2013
 
 

Microsoft купува бизнеса с мобилни телефони на Nokia

Nokia ще се фокусира върху мрежовата инфраструктура, картите и локализиращите услуги, както и върху развитието на технологии и лицензите.

4465 прочитания

Microsoft ще придобие бизнеса с устройства и услуги на Nokia, който включва бизнеса с мобилни телефони и смартфони, както и лицензи на финландската компания за общо €5,44 милиарда ($7 млрд.) платени кеш, съобщиха двете компании в понеделник.

Софтуерният гигант от Редмънд ще плати €3,79 млрд. за „почти целия бизнес" на групата „Устройства и услуги" и още €1,65 млрд. за лицензиране на патентите на Nokia при приключване на транзакцията.

Главният изпълнителен директор на Nokia Стивън Елъп ще се върне в Microsoft и ще ръководи разширения екип по устройствата, каза шефът на Microsoft Стив Балмър в е-писмо до служителите. Microsoft каза, че ще разчита на собствени кешови ресурси за финансиране на сделката.

„Изграждането на партньорство с Nokia, обявено през февруари 2011 г., и увеличаващите се успехи на смартфоните Nokia Lumia, накара Microsoft да ускори своя дял и печалба при мобилните устройства чрез по-бърза иновация, засилена синергия, обединено брандиране и маркетинг", пише в изявлението.

Nokia създава смартфони с операционната система на Microsoft Windows Phone в опит да подсили своя слаб пазарен дял на този пазар, но се фокусира и върху традиционни телефони за развиващите се пазари.

След транзакцията Nokia планира да се фокусира върху бизнес поделението за мрежова инфраструктура и услуги (NSN), своите картографски и локализиращи услуги HERE и върху Advanced Technologies, включващи разработка на технологии и лицензиране. Тя ще продължи да притежава и поддържа марката Nokia, но ще я лицензира на Microsoft за 10-годишен период за поставянето й върху сегашните мобилни телефони и някои по-късно разработени модели.

Ристо Сииласмаа ще бъде временен CEO на Nokia, като ще продължи да бъде и председател на борда на директорите на Nokia. Пред него ще отговарят директно четирима директори – Майкъл Халбър, изпълнителен вицепрезидент за HERE; Елъп като изпълнителен вицепрезидент на „Устройства и услуги", Тимо Иамуотила, главен финансов директор на Nokia,и Джеспър Овесен, изпълнителен председател на борда на директорите на NSN.

Централата на финландската компания ще остане във Финландия. Около 32 000 човека ще бъде прехвърлени към Microsoft след приключване на придобиването, включително около 4700 служители във Финландия. Персоналът на Nokia в края на второто тримесечие на 2013 г. е около 56 000 човека.

Microsoft ще придобие и проектантския екип на Nokia, производствените предприятия и фабриките за сглобяване по целия свят, екипите по продажбите, маркетинга и поддръжката, написа Балмър в е-писмото си до служителите. Той обяви наскоро, че ще се оттегли от компанията в рамките на 12 месеца. Елъп бе цитиран като възможен наследник на поста. 

Като част от транзакцията Nokia ще даде на Microsoft 10-годишен неизключителен лиценз върху своите патенти, а Microsoft ще даде на Nokia реципрочни права, свързани с услугите HERE. Microsoft ще има опция за разширяване на взаимното патентно споразумение.

Nokia обяви чиста загуба за второто тримесечие, въпреки че продажбите на смартфоните й Lumia достигнаха връх от 7,4 млн. броя. Приходите за тримесечието бяха за общо €5,70 млрд., или с 24% по-малко спрямо същия период на миналата година. Компанията обяви и чиста загуба от €278 млн., която бе доста по-малко от обявената година по-рано загуба от €1,53 млрд. Nokia има 15,8-процентен дял от пазара на мобилни телефони за второто тримесечие, докато Samsung Electronics държи 27,7%, а Apple - 8,1%, по данни на Strategy Analytics.

„Това е умно придобиване за Microsoft, добра сделка и за двете компании. Получаваме невероятни таланти, технологии и IP. Всички виждаме забележителната работа, която двете компании вършат заедно, пише Балмър в е-писмото си. - Nokia реши да възприеме Windows Phone като своя основна стратегия за смартфоните като част от огромна сделка с Microsoft през февруари 2011, която включваше сътрудничество по съвместни маркетинг инициативи и споделена карта за развитие."

Успехът при телефоните е важен за успеха и при таблетите, което от своя страна би помогнало и на PC бизнеса, добавят от Microsoft. Интеграция на хардуер и софтуер ще помогне на Microsoft да предложи конкурентни алтернативи на Apple и Google. 

Транзакцията се очаква да приключи през първото тримесечие на 2014 г., като тя подлежи на одобрение от регулаторните органи. Microsoft ще подаде искане за одобрение на придобиването в ЕС, САЩ, Китай, Индия, Бразилия, Русия, Канада и други страни.

IDG News Service, Бангалор 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас