Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Космос
28 авг
2013
 
 

Мисия на НАСА ще лови астероид и ще го изследва

Мисията за улавяне на астероид може да се случи най-рано през 2021 г., прокарвайки пътя за пращане на хора на Марс през 2030.

6855 прочитания

НАСА разпространи анимация на амбициозен проект, който включва улавяне на близък до Земята астероид и пращане на астронавти в Космоса за изследването му.

Въпреки това звучи като научна фантастика, президентът Барак Обама е добавил астероидната инициатива в проекто бюджета за фискалната 2014 г. Той обяви първоначално планове за тази мисия през април 2010 г., като тя може да бъде осъществена най-рано през 2021 г.

НАСА е едва в началните етапи на планиране на мисия, за улавяне на близък до Земята астероид. Астронавтите ще бъдат изпратени в Космоса за събиране на образци за изследване.

Близкият до Земята астероид би бил първият, уловен от робот чрез маневрира, аналогична на улавяне на предмет с чанта. Мисията би търсила астероид с диаметър 7 до 10 метра и с тегло около 500 тона.

След среща с роботизирания космически кораб за улавяне на астероида, астронавтите ще могат да съберат образци от скалите на астероида, които по-късно ще бъдат анализирани на Земята.

Екип от астронавти от Земята ще излетят с космически кораб Orion върху по-тежка ракета носител. След като излязат в Космоса, астронавтите ще пропътуват 9-дневно пътешествие до астероида, като то ще включва т.нар. „маневра прашка" (или помощ от лунната гравитация) около Луната, за да се набере скорост към астероида мишена.

След като внимателно скачване на космическия кораб с роботизираната превозно средство, уловило астероида, астронавтите ще облекат скафандри и ще започнат космическа разходка до него. След повдигане на еди от капаците, покриващи астероида, екипът ще събере скални и почвени проби, които ще бъдат анализирани по-късно на Земята.

След разкачане на екипажа от роботизирания кораб, Orion ще извърши още едно пътуване с помощта на лунната гравитация, този път до дома.

Мисията все още на много ранен етап на планиране и НАСА ще проведе техническа работна среща в края на септември за обсъждане на потенциалните подходи към нея. Астероидната мисия е още една стъпка в стратегията на космическата агенция за изпращане на хора на Марс към 2030 г.

Мисията до известна степен напомня на касовия кино екшън от 1998 г. „Армагедон", в който Брус Уилис кацна на астероид, за да спаси Земята от смъртоносния път на летящата скала. Сред целите на астероидната мисия от реалния живот наистина присъства защита на Земята, наред с усъвършенстване на технологии за пилотирани космически полети и изучаване на начините за използване на космическите ресурси.

IDG News Service, Бостън 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас