Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Космос
24 авг
2013
 
 

NASA тества лазерна комуникация за връзка с нова лунна мисия

Връзката е по-бърза от повечето домашни интернет връзки и може да достави 3D HD видео от Космоса.

5890 прочитания

Бъдеща мисия на НАСА ще тества нова лазерна комуникационна система, която може еди ден да предостави 3D видео сигнали с висока резолюция от Марс.

Демонстрацията на лунни лазерни комуникации ще бъде част от стратегията на мисията LADEE на агенцията (Проучване на лунната атмосфера и прахова среда), която по график трябва да започне на 6 септември. Космическият кораб LADEE ще лети в орбита около Луната и ще събира информация за лунната атмосфера – технически екзосфера – за период от 100 дена. Модулът за лазерна комуникация е вграден в сателита.

„НАСА се нуждае от по-големи скорости за пращане на данни от Космоса към Земята и тази нужда расте всеки ден, точно както у дома и в офиса", каза Дон Корнуел, мениджър на мисията за лунната лазерна комуникация.

„Бихме искали да можем да пращаме снимки с висока резолюция и снимки и 3D не само от сателити, които са в орбита около Земята, а и от сонди, които летят до Луната и по-далече. Комуникацията през радиовълни ни служи вече 50 години, но сега имаме технология, която ползва светлинни вълни за обмен на повече данни", каза той.

Видеоверсия на статията тук.

Ето как ще работи системата. Когато сателитът е в орбита около Луната и е видим от Земята, една от трите наземни станции ще прати лазерен сигнал към приблизителното му местоположение. Лазерният лъч от Земята ще сканира част от небето и би трябвало да освети в някоя точка космическия кораб. Когато това се случи, космическият кораб ще започне да излъчва свой собствен лазер към наземната станция и двете ще „се свържат". След това започва обменът на данни.

Наземните станции са в „Белите пясъци" в Ню Мексико, в лабораторията на НАСА Jet Propulsion в Райтууд, Калифорния, и станцията на Европейската космическа агенция в Тенерифе, Испания.

Художествена концепция на космическия кораб на НАСА LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer ), обикалящ в орбита около Луната и готвещ се за маневри за поддържане на безопасна орбитална височина.

Технологията би трябвало да осигури ниво на пренос от Земята към космическия кораб около 20Mbps и доста по-бърза връзка към Земята от 622Mbps. Домашните интернет скорости обикновено са от няколко мегабита в секунда до няколко десетки мегабита в секунда.

Тази скорост е около 6 пъти по-голяма от постижимата днес с радиовълни, казва Корнуел. Като бонус оборудването за лазерни комуникации тежи наполовина по-малко от радиопредавателя и струва четвърт по-малко.

Корнуел каза, че се надява тестът да е първата стъпка от демонстрирането на полезността на лазерните комуникации и създаването на доверие в употребата й при бъдещи мисии, включително полети в дълбокия Космос. Той добави,че лазерните комуникационни системи стават все по-привлекателни в сравнение с радиовълните с отдалечаване на космическите пътешествия от Земята, тъй като комуникационният лъч може да бъде по-фокусиран.

„Колкото по-далече отивате в Слънчевата система, толкова по-ефективен е този начин да получите голяма пропусквателна способност с малко енергия", казва Джон Грънсфелд, бивш астронавт и научен съветник на НАСА.

„Ние вече обсъдихме как да осъществим лазерни комуникации на всъдеход на повърхността на Марс", обясни той, цитирайки мисията на НАСА на Марс, планирана за 2020 г.

„Това е само началото на онова, което ще замени някои от радиочестотните комуникации в бъдеще, каза Грънсфелд. - Смятам, че след като ще пращаме хора по-далече в Слънчевата система, със сигурност до Марс, и искаме да имаме 3D видео с висока резолюция, то ние трябва да разполагаме с лазерна комуникация за пращане на тази информация до Земята."

IDG News Service, Сан Франциско

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас