Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
22 авг
2013
 
 

Над €65 млн. са платили българите за покупки с Visa карти в чужбина през юни и юли

Най-популярните дестинации за лятно пазаруване са държавите от ЕС и САЩ.

3257 прочитания

С 23 на сто нарастват изхарчените средства с карти Visa, издадени от български финансови институции в търговски обекти извън страната през юни и юли 2013 г. спрямо същия период на миналата година до 65,5 млн. евро. За целта са осъществени 1,23 млн. транзакции, с 28% повече спрямо двата летни месеца на 2012 г.

Visa Европа е компания за технологични разплащания, собственост и функционираща чрез своите банки-членове и други доставчици на услуги за разплащания от 36 държави в цяла Европа.

Основните държави, в които картодържателите са правили своите покупки – във физически или онлайн магазини, са Великобритания, Съединените американски щати (САЩ), Италия, Франция, Унгария, Германия, Гърция и Испания.

„Данните показват, че българските картодържатели все по-активно използват картите си Visa, когато пътуват и пазаруват онлайн в чужди магазини. Радваме се, че потребителите оценяват преимуществата на безналичните разплащания и ги предпочитат за своите ваканционни покупки“, коментира Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

Само за юли притежателите на карти Visa, издадени от български финансови институции, са направили покупки в чужбина на стойност 33,9 млн. евро, което е със 7% повече от предходния месец.

„Сравнението показва, че юли е по-активният от двата месеца. Вероятната причина за това е, че хората традиционно планират летните си пътувания за периода след средата на юни“, допълни Красимира Райчева.

Според проучване на Visa, направено по-рано тази година, 27% от българите, които ще почиват това лято, ще пътуват в чужбина. От тях 1/3 ще прекарат ваканцията си изцяло зад граница. Фаворити сред дестинациите, които българските летовниците избират, са Гърция, Турция, Испания и Германия. Проучването е проведено посредством онлайн анкета сред 624 души в градовете София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Добрич, Сливен и Шумен. То е финансирано от банките-членове на Visa в България и е проведено от агенция за пазарни проучвания Ноема в периода между 03 и 10 юни 2013 г.

По данни на Visa хората предпочитат да използват своите карти за разплащане, защото им позволяват да разполагат с парите си винаги и по всяко време и да правят спонтанни покупки. Освен това картите дават сигурност на притежателите си, че ще платят дължимата сума, и ги застраховат срещу неполучаване на точно ресто или връщане на фалшиви банкноти, уточниха от Visa Европа.

ЕТИКЕТИ:
VisaVisa Европа
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас