Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Космос
13 авг
2013
 
 

Сондата Juno на НАСА е на половината път до Юпитер

Космическият кораб може да потвърди идеите на учените за начина на формиране на Слънчевата система.

5303 прочитания

Две години след изстрелването й космическата сонда на НАСА Juno е на средата на пътешествието си до Юпитер.

НАСА обяви в понеделник следобед, че корабът Juno е достигнал средата на разстоянието в 8:25 сутринта нюйоркско време, когато е изминал точно 879 733 760 мили. До планетата гигант остават още толкова.

„Екипът гледа вече напред, подготвяйки се деня, в който сондата ще влезе в орбита около най-голямата планета в нашата Слънчева система", каза главният изследовател на мисията Juno Скот Болтън.

Juno трябва да пристигне по график до Юпитер на 4 юли 2016 г. в 10:29 вечерта.

4-тонният космически кораб бе изстрелян на 5 август 2011 г. от военния космодрум Кейп Канаверал във Флорида чрез ракета Atlas V.

Juno е оборудван с три соларни панела дълги по 10 метра, антена с голям коефициент на усилване, закрепена в средата, така че апаратът много прилича на вятърна мелница. Соларните панели са единственото захранване на Juno, който е първият космически апарат на НАСА, пътуващ извън астероидния пояс между Марс и Юпитер.

Учените на НАСА се надяват, че информацията, изпратена обратно от Юпитер, ще потвърди техните теории за начина на формиране на Слънчевата система. Те обаче признават, че е възможно тя да промени и всичко, което са си мислели, че знаят по въпроса.

Когато влезе в орбита около Юпитер космическият апарат би трябвало да обиколи планетата 33 пъти, от единия полюс до другия, да използва 8 научно-изследователски инструмента за тестване на мрачната облачна покривка на газовия гигант, твърдят от НАСА.

Научният екип на Juno се надява да научи произхода, структурата, атмосферата и магнетосферата на планетата. Очаква се Juno да изследва дали Юпитер има твърдо ядро.

Космическият кораб Juno може да потвърди идеите на учените за начина на формиране на Слънчевата система.

Юпитер е най-голямата планета в Слънчевата система и е пета поред от Слънцето. Тя е газов гигант – с маса, два и половина пъти по-голяма от общата маса на всички останали планета в Слънчевата система.

Миналата седмица НАСА отбеляза, че обмисля роботизирана мисия до Юпитер, която да търси живот на един от най-големите й спътници - Европа.

Смята се, че повърхността на Европа е съставена предимно от воден лед, а НАСА каза, че там има доказателства, че ледената повърхност може би покрива океан от вода или киша. На Европа може би има два пъти повече вода, отколкото на Земята, добавиха от НАСА.

Computerworld,САЩ

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас