Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Аутсорсинг
12 авг
2013
 
 

Високи PC цени спъват възстановяването на индустрията, твърдят анализатори

Потребителите не желаят да плащат високите цени на ултрабуците с Windows 8.

3577 прочитания

Samsung пусна своя лаптоп ATIV Book 9 Plus с най-новия чип на Intel Haswell, който ще се предлага за $1400, но анализаторите казаха, че поддържането на високи цени на лаптопите и ултрабуците ще попречи на възстановяването на PC пазара.

Доставките на персонални компютри вече са в стабилен спад заради нарастващото проникване на таблетите, а купувачите не желаят да плащат премиум цени за за машини с Microsoft Windows 8, казват анализатори. Повечето нови лаптопи с чипове Haswell, включително най-новите модели на Satellite на Toshiba, са на цени над $800, а купувачите в момента са склонни да дадат повече само за продукти на Apple.

„Да смятате, че можете да продавате ноутбук за $1400, е несериозно. Объркването се дължи отчасти и на Windows 8", казва Роджър Кей, президент и главен анализатор на Endpoint Technologies Associates.

Повечето лаптопи с Haswell все още са на цени над $800, макар да има няколко изключения като Dell Inspiron 15R, струващ $599 след отстъпка от $300. Intel каза, че се надява да свали цените на ултрабуците под $600 до края на годината, макар да не уточни какъв процесор ще има в тях. Вероятно моделите под $600 ще разполагат с по-старите Core чипове с кодово име Ivy Bridge, както се е случвало в миналото, когато други по-стари процесори за внедрявани в по-евтини ултрабуци.

Цените на лаптопите се стабилизираха и дори леко се качиха, защото PC доставчиците се опитват да позиционират лаптопите като премиум продукт спрямо таблетите, казва Микако Китагава, главен анализатор в Gartner.

„По принцип много производители избягват ниския клас и си подсигуряват добри маржове в средния и високия клас лаптопи", добавя Китагава.

Предучилищният сезон обикновено води до спадане на цените на лаптопите, има и разумни сделки за лаптопи от компании като Acer, Dell и Asus. Но те имат нисък клас процесори на Intel или AMD. Тъй като тези лаптопи са добри за базова продуктивно и интернет дейности, те се конкурират с по-евтините таблети, способни да осъществяват същите задачи, смята Кей.

Премиум ултрабуците като Samsung Ativ 9 Book Plus имат екрани с висока резолюция, твърдотелни дискове и други способност от висок клас, които са много скъпи. Тъй като подобни компоненти са твърде скъпи, компаниите се опитват да ги пренасочат към високия пазарен сегмент, коментира Кей.

Но свиващият се PC пазар прави нелогично усилията на компаниите да продават скъпи Windows 8 лаптопи.

„Те не го усещат, отказват да признаят реалността на случващото се", добавя Кей.

В момента натискът върху маржовете на PC производителите е твърде силен, а някои не искат да се подадат на ценовата преса, казва Чарлз Кинг, главен анализатор в Pund-IT.

По-малко продадени бройки, но на по-висока цена, е ОК за някои PC производителите, казва Кинг. „Intel работи едновременно с вътрешните си отдели и с други производители на компоненти за сваляне на цените на крайния продукт (предимно на сензорни екрани), до степен, при която OEM производителите могат да създават и да правят печалба от PC-та", добавя Кинг.

Intel току-що започна да доставя своите процесори от четвърто поколение Core с кодово име Haswell. Преди да започнат покупките на големи количества такива чипове, те няма да свалят цената на лаптопите, смята Кинг.

IDG News Service, Ню Йорк 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас