Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Космос
10 авг
2013
 
 

По-евтин наем на сателит ArduSat от кола за ваканцията?

В близко бъдеще ще можете да правите собствени експерименти в Космоса без да харчите милиони долари за изстрелване на сателит.

4296 прочитания

Никой не е казал, че НАСА, Европейската космическа агенция ESA или руската Роскосмос трябва да окупират всички експерименти в Космоса. В петък Международната космическа станция трябва да посрещне първия си екип от сателити с отворен код, наречени ArduSats.

По-късно следващата седмица МКС ще ползва своята роботизирана ръка, за да изпрати ArduSats в орбита около Земята, подобно на торпеда от филма „Star Trek". Скоро поддръжниците на проекта Kickstarter ще получат свои времеви слотове за стартиране на експерименти чрез сателитната флотилия. Има и възможност за отдаване под наем на допълнителни слотове на обикновени любители.

ArduSat, както може би спомняте от юни миналата година, бе проект на Kickstarter, започнат от NanoSatisfi (по-рано познат под името ppl4world) за изпращане на тънки захранвани с Arduino сателити в Космоса. Познати под техническото наименование CubeSats, всеки миниатюрен космически кораб разполага с общо 15 сензора, включително камери, спектрометри, магнетометри и Гайгеров брояч. Всички те са поместени в тънък корпус с размери на всяка страна по 10 сантиметра.

По отношение на софтуера Ardusats може да стартира почти всичко, което потребителите искат да програмират. Разработчиците вече са създали голям брой интересни приложения за предизвикателства на космоса. Едно от тях може да превърне Ardusat в импулсно модулиран квантов комуникатор.

Ние вече живеем в бъдещето.

New Scientist съобщи, че програмата за наемане струва $125 за три дена или $250 за цяла седмица. Ако това се случи наистина, тогава наистина не си струва да харчите милиони долари за изстрелване на ракета в Космоса и дори ще бъде по-евтино, отколкото да наемете кола дори за един ден по време на ваканцията си.

TechHive 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас