Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
09 авг
2013
 
 

Nokia завърши изкупуването на Nokia Siemens Networks, преименува компанията

Nokia запази досегашното съкращение NSN, но то вече означава Nokia Solutions and Networks, Раджийв Сури остава CEO.

9518 прочитания

Nokia приключи изкупуването на Nokia Siemens Networks тази сряда и преименува компанията на Nokia Solutions and Networks, или NSN.

Nokia и Siemens създадоха компанията през 2006 г. като съвместно дружество, фокусирано върху кабелната и безжична инфраструктура. Но Nokia Siemens изпита сериозни трудности да се конкурира с мобилните мрежови гиганти Ericsson и Huawei Technologies, а през 2011 г. започна преструктуриране, като съкрати 17 000 работни места и сви фокуса си само върху мобилните широколентови услуги. Собствените проблеми на Nokia да се задържи в бизнеса с мобилни телефони само усложниха проблемите на съвместното предприятие, заявиха анализатори.

Раджийв Сури остава главен изпълнителен директор на Nokia Solutions and Networks.

След преструктурирането Nokia Siemens успя да се съвземе, отчасти заради силата на нейните сделки с LTE оператори в САЩ, Япония и Южна Корея. Тя обяви стабилна печалба през последните 4 тримесечия, каза Nokia в сряда. За второто тримесечие на т.г. Nokia Siemens реализира печалба от €8 милиона, докато Nokia като цяло бе на загуба от €278 млн.

През юли Nokia се съгласи да изкупи обратно дела на Siemens за $2,2 милиарда и да я направи собствено поделение. Ръководството на Nokia Siemens няма да се промени. Раджийв Сури остава главен изпълнителен директор, същият остава и изпълнителният борд, добавят от Nokia.

По този начин Nokia пак ще прави и мобилни апарати, и мобилни мрежи, комбинация, на която се решават малко доставчици. Ericsson, Motorola и Alcatel-Lucent имаха някога поделения и за телефони, и за инфраструктура. Huawei, ZTE и Samsung все още са и в двата бизнеса.

IDG News Service, Сан Франциско 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас