Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Космос
08 авг
2013
 
 

НАСА разработва техника за покоряване на Марс от човека

На годишнината на всъдехода Curiosity НАСА говори за навигация, двигатели и животоподдържащи системи за човешка мисия

5321 прочитания

Докато НАСА празнува първата година на своя супервсъдеход на Марс, учените на Космическата агенция на САЩ дадоха да се разбере, че интересът им към Червената планета расте.

НАСА ще праща още роботизирани всъдеходи на Марс, но даде да се разбере, че ще прати и хора на планетата някъде между 2033 и 2043 г.

„Нашата съдба е да напуснем ниската околоземна орбита и да пътуваме в рамките на Слънчевата система, каза Джим Грийн, директор на планетарния отдел в НАСА. - Вярваме, че хората могат да кацнат на Марс след 20 или 30 години."

НАСА отдавна планира да изпрати хора на Марс. Роботизирани всъдеходи като Curiosity и неговите предшественици Opportunity и Spirit прокарват пътя за подобно проучване.

Грийн обяви още, че днешните всъдеходи помагат на учените да разберат Марс и миналото на планетата, както и дали тя е способна да поддържа живот. Бъдещите всъдеходи ще отидат на Марс преди човешките си партньори, за да започнат да изграждат аванпост там и да работят заедно с пристигналите по-късно астронавти.

Преди малко повече от 3 г. НАСА показа роботизиран всъдеход с 6 крака, който един ден може да помогне за създаването на хабитат за хората на Марс. Тогава инженерите на НАСА очакваха, че този всъдеход ще бъде готов за действие през 2015 г. Досега не е даван обновен график.

„Хора на Марс ще общуват с другите в орбита и те ще работят и живеят на Марс и ще им помагат всъдеходи, каза Грийн. - Обмисляме всъдеход като Curiosity, по отношение на размер, маса и обем, но той ще разполага с различен инструментариум."

Прасън Десаи, директор „Стратегическа интеграция" в Дирекция „Космически технологични мисии" на НАСА, каза, че агенцията вече разработва технологии, които не само ще отведат астронавтите на Марс, но и ще им позволят да живеят там временно, а след това ще ги върнат на Земята.

Той отбеляза, че учените работят за подобряване на животоподдържащите системи, енергийните източници, защитата от радиацията и двигателната тяга.

Десаи отбеляза още, че НАА проучва дали 3D печатът може да създаде инструменти и резервни части в Дълбокия космос, за да помогне за намаляването на теглото на космическия кораб, който ще предприеме дълго пътешествие до Марс. 3D принтерите ще могат да създават и храна за астронавтите, която те да ядат вместо замразените и изсушени храни.

„Старите заселници е трябвало да носят със себе си всичко, от което се нуждаят, за да покорят земята, каза Десаи. - Когато отидем на Марс, ние ще трябва да си носим и въздух, а не само вода за пиене и храна. Трябва да направим и ракетно гориво там, за да можем да изстрелям ракетата обратно към дома. Ще трябва и да живеем на повърхността на Марс."

Computerworld, САЩ

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас