Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Сигурност
07 авг
2013
 
 

Латвия е недоволна от екстрадирането в САЩ на създателя на „троянеца" Gozi

В основата на латвийската реакция са строгите щатски присъди

4866 прочитания

Министерството на външните работи на Латвия е изразило своето недоволство от опитите на САЩ да екстрадират обвинения в създаването на крадящия данни троянски вирус Gozi, цитирайки непропорционалната суровост на присъдата, която той би получил, ако бъде признат за виновен.

През януари щатското Министерство на правосъдието публично посочи Денис Каловскис заедно със съучастниците му Михай Йонът Паунеску и Никита Кузмин, заради участието им в използването на Gozi за заразяването на 1 милион компютри, включително на 40 000 в САЩ, открадвайки по този начин десетки милиони долари.

Руският гражданин и непрограмист Кузмин е измислил идеята за зловредния код, докато латвиецът Каловскис го е настроил за атака на банкови уебсайтове. Румънецът Паунеску пък бил организирал „защитени" (в смисъл криминални) хостинг сървъри.

Латвийският министър на външните работи Едгардс Ринкевикс изрази в официално изявление своето недоволство от това, че Каловскис, арестуван през декември 2012 г., би могъл да бъде затворен за 60 г.

„Според моето виждане подобно наказание е непропорционално като размер, а и никой не успя да разсее страховете ми, че това може да се случи по друг начин", каза той в изявление, преведено от латвийски от BBC.

Той постави и въпроса дали престъпленията, за които е обвинен Каловскис, наистина са се случили на територията на САЩ и предположи, че ако той бъде признат за виновен, той трябва да излежава наказанието си в Латвия.

По отношение на интернет зловредните кодове Gozi е древна история. Тримата мъже били стартирали проекта през 2005 г. като част от пионерска демонстрация на банков зловреден код, който днес е основна категория при интернет заплахите. Gozi бе първият код, открит от доставчиците на решения за сигурност в края на 2006 г., когато появата му предизвика доста предупреждения.

Когато бил стартиран, създателите му са отдали под наем софтуера срещу $50 000 (плюс част от печалбата) за известен период от време на по-опитни престъпници, които са го ползвали за атаки срещу определени банки.

Основният вектор на атака са били заразени PDF файлове и keylogging, изнасящи откраднати правомощия към сървърите.

Позицията на щатското Министерство на правосъдието е, че интернет кибер престъпниците би трябвало вече да не се чувстват защитени от прилагане на глобални закони.

„Кибер престъпниците смятат, че тяхната онлайн анонимност и тяхната отдалеченост от Ню Йорк ги защитава от прокуратурата. Това не може да е истина вече, както демонстрират днешните обвинения", каза прокурорът на Южния съдебен окръг на Ню Йорк Прийт Барара.

Колкото до суровите щатски наказания Министерството на правосъдието на САЩ ще предяви позицията си, че при липсата на ефективно международно преследване на кибер престъпниците щатският закон би трябвало да действа като спирачка в целия свят.

Techworld.com 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас