Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
31 юли
2013
 
 

Съдът обяви Брадли Манинг за виновен по 20 от общо 22 обвинения

Манинг е оправдан по най-тежкото обвинение – подпомагане на врага – но все още е вероятно да получи общо над 100 г. затвор по другите провинения

3881 прочитания

Брадли Манинг, който е на едва 25 г., бе задържан в средата на 2010 г., докато служеше в сферата на разузнаването на Армията на САЩ.Съдия полковник Денис Линд от Армията на САЩ оправда редника от първи клас Брадли Манинг по обвинението, че е подпомагал врагове на САЩ, но го обяви за виновен по 20 по-леки обвинения, свързани с шпионаж, компютърни измами и злоупотреби и неподчинение на законова заповед. Всички обвинения, отправени към Манинг, са заради ключовата му роля в изтичането на секретни документи от Армията към WikiLeaks.

Според съдията, редникът е виновен по 20 от общо 22 обвинения, включително по 10, за които Манинг се призна за виновен. Най-тежкото от всички беше именно подпомагането на врага, за което присъдата е доживотен затвор.

Обвиненията са свързани с това, че през 2009 г. и 2010 г. Манинг сподели с WikiLeaks повече от общо 700 000 грами на Държавния департамент и военни доклада на Армията на САЩ от Ирак и Афганистан. WikiLeaks от своя страна публикува информацията и предизвика множество скандали и съдебни дела.

Общото наказание за всички обвинения, по които редникът е намерен за виновен, е над 100 г. затвор. Все още обаче не е ясно точно какво наказание ще получи Манинг – това ще стане известно по-късно днес.

Адвокатите на обвиняемия заявиха, че военните документи, които той е споделил, представляват исторически записи и не застрашават войските на САЩ, както и че изтеклите грами на Държавния департамент преди това са били достъпни за стотици хиляди потребители в рамките на Secure Internet Protocol Router Network (SIPRNet) – компютърна мрежа, използвана от Министерството на отбраната на САЩ и от Държавния департамент.

Прокуратурата от своя страна заяви, че редникът е знаел, че споделената от него информация може да помогне на враговете на САЩ.

Манинг, който е на едва 25 г., бе задържан в средата на 2010 г., докато служеше в сферата на разузнаването на Армията на САЩ.

IDG News Service Вашингтон

Снимка: Wikipedia

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас