Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | PC компоненти
31 юли
2013
 
 

Intel създаде сървърен SoC с Broadwell архитектура

Новият чип ще се конкурира с разработки на Calxeda и AMD

7741 прочитания

Корпорацията Intel обяви за създаването на първия си сървърен SoC (System-On-Chip) с ниско енергопотребление, който е базиран на микроархитектура Broadwell. Този чип ще бъде представен през следвашата година като приемник на Haswell дизайна. SoC Broadwell обединява няколко компонента в една микросхема, като може да съкрати енергопотреблението и нуждата от пространство, смятат от корпорацията.

Intel вече предлага SoC продукти от семействoто Atom, обаче тяхната микроархитектура е различна от тази на Xeon процесорите. По думите на мениджър от високо ниво в компанията новият чип ще се изработва по 14-нанометровата технология. 

Те смятат, че е по-добре да имат препокриваши се сегменти на пазара, отколкото евентуални пропуски, коментира Натан Брукууд, анализатор в Insight64. Компаниите Calxeda и AMD разработват в момента SoC продукти с ниско енергийно потребление, използвайки архитектурата ARM, а новата разработка на Intel се явява техен конкурент.

Неотдавна компанията започна доставките на процесори Xeon E3 на базата на Haswell ядра, версията на тези чипове на основата на Broadwell, които ще са предназначени за системи с ниска консумация на енергия и с висока плътност, се очакват през следващата година. В семейството на Atom в края на тази година ще се появи процесор с новото ядро Silvermont, под кодовото наименование Avoton, осигуряващ “три пъти по-висока енергийна ефективност при същото ниво на производителност или петкратно увеличение на производителността при същото енергийно потребление”.

Планирано е Avoton да се създават по 22-нанометровия технологичен процес. През следващата година той ще бъде заменен от аналогичния процесор Denverton, но произведен вече по 14-нанометровия процес.

www.pcworld.com

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас