Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Виртуализация и облаци
30 юли
2013
 
 

Банковият регулатор в Холандия одобри употребата на облака на Amazon

4291 прочитания

Досега споразумения, свързани с облачни проекти в холандски банки, са направени с Microsoft, KPN, IBM и Salesforce. De Nederlandsche Bank (DNB) води разговори и с други доставчици на облачни услуги, но засега не е публично известно кои са те.Холандският банков регулатор De Nederlandsche Bank (DNB) е одобрил на 11 юли употребата на облачните услуги на Amazon Web Services (AWS) от страна на финансовите организации в страната. Всички нива на съхранение на данни и управление в облака на AWS, както и използването на технологии, които работят върху инфраструктурата на AWS и са предоставяни от други вендори, са също включени в разрешението.

Новината, съобщена от Amazon на 29 юли, означава, че облачните услуги на AWS вече могат да бъдат използвани във всички сфери на финансовите операции в Холандия, като работата на уеб сайтове и мобилни приложения, решенията за банкиране на дребно и анализ на кредитен риск. С това одобрение холандските банки се присъединяват към другите финансови организации, които могат да използват AWS, сред които са испанската Bankinter, италианската UniCredit и австралийската Commonwealth Bank of Australia.

Холандските банки, които планират да използват облачните услуги на AWS, трябва първо да информират регулатора и да му предоставят възможност да прецени анализа на риска, посочи говорителят на DNB Ремко Веленга.

"DNB вярва, че облачният компютинг, който използва услуги на трети страни, например за съхранение и обработка на данни, е всъщност форма на аутсорсинг - заяви Веленга. - Това означава, че, когато използва облачни услуги на трети страни, компанията трябва да се придържа към същите законови изисквания, които се отнасят до аутсорсинга."

Аутсорсингът към трети страни не трябва да пречи на мониторинга на DNB и рисковете трябва да бъдат ясни и контролирани, ако финансовите институции използват облачна услуга, по думите на Веленга.

"Вече има големи холандски банки, чиито платформи за ритейл банкиране са в AWS благодарение на работата ни с DNB," заяви Стийв Мидглей, ръководител на Amazon Web Services за Европа, Близкия изток и Африка (EMEA).

През януари регулаторът заяви на уеб сайта си, че е имал проблеми с доставчици на облачни услуги по отношение на честотата на мониторинга. Законът позволява на DNB да следи бизнес операциите на холандските банки през цялото време, но има облачни доставчици, като Microsoft, които в договорите си опитват да наложат ограничение на честотата на мониторинга.

Този проблем обаче е преодолян. Microsoft се е съгласила да промени договорите си така, че да отговарят на холандското законодателство. Затова вече местните финансови организации могат, например, да използват Office 365, коментира регулаторът.

Досега споразумения, свързани с облачни проекти в холандски банки, са направени с Microsoft, KPN, IBM и Salesforce, според Веленга. DNB води разговори и с други доставчици на облачни услуги, но засега не е публично известно кои са те.

IDG News Service Амстердам

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас