Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Телекомуникации
24 юли
2013
 
 

Кой ще се възползва от новия регламент на ЕС за телекомите?

Промените няма да са от полза нито за старите телекоми, а може би дори за крайните потребители.

5401 прочитания

Премахването на роуминг таксите за мобилните телефони в Европейския съюз може да се окаже по-скъпо за потребителите в дългосрочен план, предупреждава телеком експерт.

Еврокомисарят по цифровия дневен ред Нели Крус предложи премахване на роуминг таксите, като законодателството трябва да бъде представено през септември. Потребителски групи обаче приветстваха предпазливо идеята, тъй като тя може да срещне свиреп отпор от телеком индустрията.

Пол Рейнолдс, директор на групата „Конкурентни икономисти" (CEG), каза във вторник, че премахването на роуминг таксите едва ли ще е добра новина за потребителите. Икономисти от CEG предоставят икономически и финансови съвети за конкуренцията и регулациите.

„Премахването на разликите между роуминг таксите и тези за местните обаждания не само означава, че роуминг таксите ще изчезнат, а че местните цени ще скочат, казва той. - Така че потребители, които много пътуват и говорят в роуминг, ще спечелят, но останалите ще усетят увеличаване на месечните сметки."

Телеком операторите, които са принудени да премахнат роуминг таксите, може да решат да преосмислят предплатените карти, казва той. „Операторите имат много разходи и ако те не могат да ги покрият с роуминг таксите, те ще се опитат да съберат тези пари по друг начин и месечният договор ще е по-атрактивен за тях", добави Рейнолдс.

Orange очаква спадът на роуминг тарифите да свие маржа на печалба на телеком групата с около €300 млн.

Новото законодателство ще се стреми да стандартизира продуктите на едро, от което се притесняват големите мобилни телекоми. Според неотдавнашна статия във Financial Times, Крус и нейният екип са с нагласата да преосмислят тази част от законодателството.

Според предложените правила, нов пан-европейски „паспорт" би позволил на телеком операторите, регулирани в една страна членка, да оперират във всяка друга страна от ЕС.

При драстичното намаляване на цените на едро нищо не би спряло нови икономични компании да се конкурират в рамките на целия ЕС, без да се налага да направят значителни разходи за капиталови инвестиции в инфраструктура.

Някои пресмятания показват, че арбитражните цени между съществуващите национални тарифи и конкурентните оферти, базирани на предложената тарифа на едро, ще достигнат €7 млрд. годишно.

Но според Европейската асоциацията за конкурентни телекомуникации (ECTA), която представлява тези „икономични" конкурентни компании, няма доказателства, че изоставянето на сегашния модел на конкуренция би било от полза за европейската икономика или за крайните потребители.

„Алтернативните телекоми са не само водещите продуктови иноватори, но и направиха широколентовите услуги достъпни за потребителите, което на свой ред доведоха до ускорени инвестиции и до по-масовото развитие на широколентовия достъп", каза Том Рухан, председател на ECTA.

Асоциацията на Европейските оператори на телекомуникационни мрежи (ETNO), представляваща по-старите собственици на мрежова инфраструктура, е поръчала проучване на Boston Consulting Group (BCG), която е стигнала до всички изводи.

„Потребителите в Европа може да се окажат в позицията да плащат относително ниски цени за онлайн достъп, но няма да получат модерни услуги и изживявания, които предоставят мрежите за достъп от ново поколение", каза Волфганг Бок, старши партньор от BCG.

Европейските инвестиции в телекомуникационна инфраструктура спадат с почти 2% на година през последните 5 г., което означава, че през 2012 г. са инвестирани €3,5 млрд. по-малко отколкото през 2008 г. Способността на Европа да инвестира в мрежи от ново поколение може да спаднат още след като приходите в европейския телекомуникационен сектор продължават да се свиват, според BCG.

IDG News Service, Брюксел 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас