Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
22 юли
2013
 
 

Великобритания ще тества още тази година безпилотните коли по пътищата си

Оксфордският университет си сътрудничи с Nissan за разработката и тестването на полу-автономна кола

3530 прочитания

Самоуправляващи се коли ще бъдат тествани по пътищата на Великобритания до края на тази година, но в колите ще има и шофьори, пише в доклад на Министерството на транспорта на Обединеното кралство.

Изследователи от Университета в Оксфорд работят заедно с Nissan по създаването на полу-автономни коли, в които ще има шофьор, но „ще са способни да се движат напълно самостоятелно, ползвайки знанията си за средата, в която се движат", пише още доклад за подобряване на пътната мрежа.

Експеримент от коли на пътищата се очаква да се проведе по-късно тази година.

Въпреки че има интерес от автомобилопроизводителите и техните доставчици на системи към разработката на напълно автономни коли, напредъкът в тази област ще зависи основно от гарантирането на обществената безопасност и от промените в закона, които да отразят наличието на новата технология.

Google и други компании тестват коли, които карат самостоятелно, а щати като Невада, Калифорния и Флорида са разрешили тестването на самоуправляващи се коли.

Но технологията за автономни превозни средства все още не е на етап да бъде оторизирана за употреба от широката общественост за масово шофиране, гласи препоръка на щатското Министерство на транспорта от май т.г., изпратена до отделните щати.

Националната администрация по пътна безопасност по магистралите на САЩ (NHTSA) препоръча на щатите да осигурят минимум един правоспособен водач в самоуправляващите се превозни средства, който да седи на шофьорското място, ако все пак даден щат реши да разреши ползването на тези коли за други цели освен за тестове.

Правоспособният шофьор трябва „да е способен по всяко време да управлява колата в ситуации, в които автономната технология не е способна безопасно да контролира колата, пише в доклада на NHTSA.
 Това означава, че не се знае за наличието на каквито и да е системи, предназначени за масово внедряване, които да се разработват в момента за колите и които ще предоставят ниво на автоматизация, при което шофьорът ще зададе дестинация или навигационен маршрут, но не се очаква той да бъде в колата за допълнителен контрол.

Великобритания има „фантастичната възможност" да бъде в предните редици на разработката на технологии, които могат да управляват действия, извършвани днес от шофьора, пише в доклада на британското Министерство на транспорта.

„И въпреки че появата на полу-автономни и автономни коли няма да премахне необходимостта от инвестиции в нашите пътища, те имат потенциал да преобразуват начина, по който пътуваме по тях", пише още там.

IDG News Service 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас