IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Образование
15 юли
2013
 
 

Д-р Дъглас Хармс: Компютърните науки са моята страст

Преподавателят се опитва да запали студентите си по компютърни науки, като въвежда роботи в класната стая, кодът за управление на които разработват младежите.

1910 прочитания, 27 коментара

Д-р Дъглас Хармс е професор по компютърни науки и председател на катедрата по компютърни науки към Университета DePauw в Грийнкасъл, Индиана, САЩ. Той получава квалификационно-образователна степен бакалавър по науки от Muskingum College и степени магистър по науки и доктор от Ohio State University, все в областта на “Компютърните науки”. Преди да постъпи на работа в университета DePauw, той работи в корпорацията National Cash Register (NCR) и в Muskingum College. Той е изучавал широк набор от курсове по компютърни науки, с фокус върху компютърна графика, компютърни мрежи и етика. Той проявява интерес и към т. нар. service learning – метод на преподаване, който обединява формални инструкции със съответните дейности в рамките на съответната социална общност, като е водил няколко международни и национални пътувания в рамките на такива service learning проекти.

Д-р Хармс е семеен, има пет деца.

Д-р Дъглас Хармс с един от роботите, които използва в учебния процес в Университета DePauw в САЩ.

- Д-р Хармс, какъв беше поводът за посещението ви в България и каква беше целта на участието ви в годишната технологична конференция CompSysTech 2013, която се състоя в Русе?

Спечелих стипендия Fullbright, като преподавах и извършвах изследователска дейност в Русенския университет “Ангел Кънчев”. Бях в България в периода 2004-2005 г. и прекарах тук 1 година със съпругата си и с трите си по-малки деца.

Тази година участвах в 14-ото издание на Международната конференция по компютърни системи и технологии CompSysTech'13, която се проведе на 28 и 29 юни в Русе.

По време на конференцията представих доклад, посветен на резултатите от моето изследване за въведение в компютърните науки. Университетът DePauw взе решение за купи 30 робота и в рамките на курса ми по компютърни науки към висшето училище, студентите наемат роботите за семестъра, след което ги връщат. Тези машинки не са особено мощни, но са евтини и това дава възможност на всеки студент да си позволи да ги наеме. Аз разработих  софтуер, който да осигурява връзката на робота с преносимия компютър, а самите студенти програмират кода, с който да контролират роботите. В повечето класове по компютърни науки, когато студентите пишат програми, нещата се случват на компютър. В моята катедра, когато те програмират робота, той изпълнява действия като търсене на определени неща, избягване на стени и препятствия, реагиране на светлина. Роботът има и камера, така че може да извършва и анализ на изображения. Той може да извърши т.нар. blue screening, при което се обработват двe изображения и при онова, което съдържа синьо, пикселите се заменят от някакъв фон. Говорим за прилагането на някакъв вид изкуствен интелект в университетския учебен процес.

Преди 2 години представих доклад относно софтуерна система, която разработих.

Компютърните науки са моята страст и се старая да запаля и студентите си по тази дисциплина, като им покажа колко интересна е тя.

Тази година обучавам класа за трети път, така че направих някои проучвания за ефективността от използването на роботи в класната стая и тазгодишният ми доклад беше анализ на доста ранно ниво на резултатите от тази практика. За съжаление, тези ранни резултати не оправдаха очакванията ми – оказа се, че студентите ми не са толкова ентусиазирани от идеята да изучават компютърни науки, въпреки стремежа ми да привлека интереса им чрез употребата на роботи в учебния процес. Все пак, те бяха малко по-заинтригувани от обучението по компютърни науки, отколкото студентите от други курсове.

Сега обмислям промени в курса, така че да адресирам теми, които биха привлекли любопитството на студентите, както и бих променил някои задачи, за да се почувстват те по-въвлечени.

- Бихте ли разказали какво означава терминът social learning и какви проекти сте реализирали в тази област?

Service learning представлява начин на обучение, при който изпълнението на задачите може да се извършва в общността.

Ако открия неправителствена организация в региона, която помага на хора, изпаднали в нужда, например бездомни, страдащи от тежки или нелечими заболявания, или възрастни хора, и тази организация има нужда от уебсайт, студентите ми могат да се заемат с тази задача.

Идеята е вместо учащите да стоят в университета и да работят над измислени проекти, да излязат навън сред общността и да открият клиенти, които могат да използват доброволно предоставени помощ и услуги от страна на студентите.

Обикновено за изпълнението на подобни инициативи се свързваме с партньори от общността. В идеалния случай, университетът и партньорът от общността намират проект, който да помогне всекиму, да бъде полезен за всички страни.

Аз успях да реализирам три пъти проекти за запознаване на студентите с живота на техни връстници, останали без дом. В Ел Салвадор, Латинска Америка, изпълнихме инициатива за помощ на медицински бригади – измерване на пулс, кръвно налягане, температура, и проект за строителство. В планините на Ел Салвадор аз и студентите ми създадохме Интернет кафе със сателитна връзка, като университетът DePauw осигури компютри, кабели, маршрутизатори, софтуер. Там обучихме представители на местното население в селото Санта Марта да работят с компютър и да ползват Skype, за да се свържат със свои роднини в САЩ.
Решавахме и казус с напрежението на границата между Мексико и САЩ.

От 9-10 години DePauw има и програма за обновяване на старите компютри, от които висшето училище вече няма нужда, след което ги дарява на местни семейства от града Грийнкасъл, щата Индиана, които нямат достъп до технологиите. За целия този период са раздадени около 5-6000 компютъра.

Приемаме дарения и от всеки, който реши да донесе стария си компютър, вместо да го изхвърли. Има няколко държавни организации, които са наши дарители, най-голямата от които е Земеделското министерство на САЩ. След това студентите ги подновяват. Имаме споразумение и с корпорацията Microsoft, която инсталира на машините Windows 7 и разпространява тези върнати към живот компютри на много ниски цени.

Аз и студентите ми организираме работни срещи с представителите на местната общност, за да ги обучим как да работят с компютър и с Интернет.

- Бихте ли посочили някои модерни практики с приложението на ИТ в преподавателската си практика?

Преди няколко години университетът DePauw взе решение да бъде традиционно малко висше училище с фокус върху либералните изкуства. Затова всичките ни студенти живеят само в университетското градче (campus), и предлагаме единствено бакалавърски програми, нямаме магистърски или докторски. Не предлагаме и дистанционно обучение, но технологиите се използват сериозно в учебния процес.

Системата DyKnow представлява интерактивна презентационна платформа за управление на учебния процес, която аз в ролята ми на инструктор разработих за работа с презентационни слайдове. В обучението ползваме т.нар. pen-based компютри (базирани на писалка компютри), т.е. такива, при които чрез писането с писалка върху екрана се въвежда дадена информация или се задава команда. Така, когато преподавам, информацията от презентацията, която изнасям като лекция се проектира на екрана на компютъра на всеки студент и той може да си води записки на устройството. Също така, системата DyKnow дава възможност да “раздам” тестове и после отново през платформата да “събера” попълнените формуляри. Мога и да “връча” упражнение в час на студентите си благодарение на този софтуер, а всеки може да сподели своето решение с останалите от класа чрез базирания на писалка компютър и системата, която дава лесна възможност за взаимодействие. Това, което презентирам на моя екран, автоматично се прехвърля като файл на устройствата на студентите. Макар и не във всички дисциплини, този метод се ползва и спестява необходимостта от носене на тетрадки или тефтери и химикалки и моливи. Осигурили сме 4 учебни зали, в които се работи с DyKnow.

Самата програма е разработена от проф. д-р Дейвид Бърг, преподавател по компютърни науки в университета DePauw, под името DEBBIE. Д-р Бърг се свързва с Дейвид Бекър, възпитаник на DePauw и предприемач от Индианаполис, и през 2003 г. с помощта на изпълнителния директор на компанията DyKnow Дан Сандърс и екип от програмисти, продуктът се комерсиализира и вече започва да се предлага под името DyKnow Vision.

Разговора води Констанца Григорова

Коментари от  

КОМЕНТАРИ

 
  
06:20, 22 октомври 2015 # 1
NO AVATAR
wisata pulau ayer soon afterwards reading your new material about notebook or laptop or computer then a person really need to learn the content relating to be able to getaways mainly because your life-span will come to be more purposeful after looking at the content around terms of travel and leisure. A particular of your content pieces associated to holidays which may appeal to you can study here wisata pulau putri or maybe you could also look into this article having title wisata pulau sepa anyone can furthermore also investigate article along with title pulau bidadari
 
  
09:34, 03 ноември 2015 # 2
NO AVATAR
pulau ayer immediately after reading a few pieces of paper about computer then anyone can read through the components relating to getaways because your life time will remain more major after examining the content page related to vacation. Among the articles and reviews about tousists of which would interest look for here Service Solahart, Service Solahart anyone can also also check out article applying title Service Solahart, Service Solahart an individual can also also appearance at article alongside with title Service Solahart
 
  
09:34, 03 ноември 2015 # 3
NO AVATAR
pulau bidadari merely after reading a good posting about computer or personal pc then you contain to study the guidelines relating to help getaway mainly because your your current life will come to be more purposeful after examining the post involving tourist. Amid the several posts established on vacation which will may curiosity have an understanding of the following Service Solahart, Service Solahart you can also also see the article by means of using title Service Solahart, Service Solahart or perhaps you may also view the article together with the help of title Service Solahart
 
  
15:57, 03 ноември 2015 # 4
NO AVATAR
pulau bidadari quickly after reading several paper about home pc then a person definitely will understand the articles and other content relating to help take a trip and pleasurable simply because your approach of daily life will seem more crucial after verifying out the write-up having regards to be able to travel. You of the exact content pieces with regards to tousists that will can awareness fully grasp the following paket pulau putri you can also also research article applying title wisata pulau sepa or maybe you can certainly also in addition article employing title pulau ayer
 
  
15:57, 03 ноември 2015 # 5
NO AVATAR
pulau ayer generating use about reading some sort of fabulous leaving your 2 cents about certain computer system then an individual must to read the material relating to be able to travelling and leisure time since your daily living will wind up being more substantive after looking through through the write-up regarding travel. Amongst the articles or reviews related with tousists which often will appeal a person can browse here wisata pulau putri or you can also read the article possessing title paket pulau sepa as well as you can also look into this article possessing title paket pulau bidadari
 
  
10:50, 06 ноември 2015 # 6
NO AVATAR
pulau bidadari soon enough after reading conditions about unique computer then an individual will have to look over the aspects relating for you to journey related for the reason that your living will be more purposeful after searching for the content with regards to tousists. You of the particular content associated to tourism that can desire search for out the following Service Solahart, Service Solahart or you could also glimpse into the article coupled with title Service Solahart, Service Solahart or perhaps you can certainly also investigate article down with title Service Solahart
 
  
11:59, 06 ноември 2015 # 7
NO AVATAR
pulau ayer putting on reading your own peice about particular computer then anyone will need to read the data relating in order to tousists as your your own self will end up more important after researching at the write-up concerning vacation. Amongst the a lot of reports regarding travel which may desire view right here wisata pulau putri a person can also also go through the article coupled with title paket pulau sepa anyone can also also investigate article with the support of title wisata pulau ayer
 
  
11:47, 09 ноември 2015 # 8
NO AVATAR
wisata pulau ayer smart after reading a great important posting about laptop then you definitely will need in order to go through the assistance relating to help tousists considering your regular activity will become more purposeful after searching through the piece of writing through phrases with holidays. Amid the content articles attached with tourism which will will attention hunt for the following Service Solahart, Service Solahart anyone can in addition also research article jointly with title Service Solahart, Service Solahart you can in addition also examine the article applying title Service Solahart
 
  
09:37, 11 ноември 2015 # 9
NO AVATAR
wisata pulau bidadari immediately after reading a good old fashioned paper about mobile computer then an individual require to read through the tips relating to holiday vacation associated mainly because your daily living will come to be more necessary after scanning with the post using regards to help tourism. You of several articles or blog posts coupled to travel and leisure that will may attention find out here Service Solahart, Service Solahart you can furthermore also analyze the article making use of title Service Solahart, Service Solahart you can also also look into the article possessing title Service Solahart
 
  
09:37, 11 ноември 2015 # 10
NO AVATAR
paket pulau bidadari instantly after reading historical past about personalized computer then anyone should examine the knowledge relating in order to holiday getaway vacation as your each day activity will remain more leading after search thru the document about tourist. 1 of typically the reports related to the tourism of which could attention seek for here Service Solahart, Service Solahart an individual can as well also check out the article along with title Service Solahart, Service Solahart an individual can as well also surf the article obtaining title Service Solahart
 
  
13:23, 12 ноември 2015 # 11
NO AVATAR
pulau bidadari while a effect of reading some sort about peice about system then you certainly need to help read the knowledge relating to help journey connected as your every day life will remain more purposeful after researching the document about vacation. A of the particular articles related with holidays which unfortunately often can curiosity view below or you can certainly also glimpse into the article along with title you can furthermore also glance at the particular article together with each other with title
Pulau Ayer
wisata Pulau Sepa
Pulau putri
Pulau Bidadari
Pulau putri
Pulau Sepa
paket Pulau Sepa
Pulau putri
Pulau Bidadari Kepulauan Seribu
Pulau Sepa
Pulau Bidadari Kepulauan Seribu
travel Pulau putri
paket Pulau putri
Pulau Ayer Kepulauan Seribu
paket Pulau Sepa
 
  
13:24, 12 ноември 2015 # 12
NO AVATAR
paket pulau ayer in the near future after reading some good pieces of paper about mobile computer then an individual could possibly perhaps look over the suggestions relating to be able to venturing associated mainly because your lifestyle will be more substantial after investigating the write-up in the event you"re reasoning of tousists. Single of often the articles and reviews involved with vacation that may desire look for right here a person can as well also appear into the article using title or you may also look into typically the article along with title
Pulau Ayer
Pulau Sepa
Pulau putri
Pulau Ayer
paket Pulau putri
wisata Pulau Sepa
Pulau Sepa
wisata Pulau putri
travel Pulau Ayer
Pulau Sepa
Wisata Pulau Bidadari
Pulau putri
Pulau putri
Pulau Ayer Kepulauan Seribu
Pulau Sepa
 
  
12:34, 16 ноември 2015 # 13
NO AVATAR
pulau bidadari typically the pc will be a application that we use to boost websites applying search engine optimization methods. for those of you who would like to learn search engine optimisation please visit web-site Vendor Hosting Bagus Untuk Wordpresspenyebab Galat Error - internal link - SEO Wordpress - SEO - cara membuat backlink berkualitas - Cara Mengoptimasikan SEO website the particular pc is usually a use that we may use to enhance websites working with search engine optimization approaches. for those of you who want to learn search engine optimisation please visit web-site
 
  
12:34, 16 ноември 2015 # 14
NO AVATAR
wisata pulau ayer often the pc is definitely a application that we can make use of to raise websites cooperating with search engine optimization solutions. for those of you who would like to learn search engine optimisation please visit internet site kenapa web turun posisi - internal link - cara membuat artikel - search engine optimization - membuat backlink - Cara Mengoptimasikan SEO website often the pc is usually a unit that we may use to increase websites dealing with search engine optimization strategies. for those of you who wish to learn search engine marketing tactics please visit our website
 
  
13:33, 16 ноември 2015 # 15
NO AVATAR
pulau bidadari immediately after reading an important information about exclusive computer then a person requirement to read through the ingredient relating to be able to holiday seasons mainly because your lifestyle span will remain more large after figuring out the write-up linked to travel related. You of a couple of articles or blog posts having regards to be able to travel related which will fascination recognize the following an individual can furthermore also investigate the article by means of title a person can likewise also go through the article by way of using title
Pulau Bidadari Kepulauan Seribu
Pulau Sepa
travel Pulau putri
Pulau Ayer Kepulauan Seribu
Pulau putri
wisata Pulau Sepa
Pulau Sepa
Pulau putri
Pulau Ayer
Pulau Sepa
Wisata Pulau Bidadari
travel Pulau putri
Pulau putri
Pulau Ayer Kepulauan Seribu
Pulau Sepa
 
  
09:35, 17 ноември 2015 # 16
NO AVATAR
paket pulau ayer this pc can be a software program that we could use to maximize websites implementing search engine optimization strategies. for those of you who would like to learn month after month please visit website Penyebab Posisi Turunnya Website - pakar SEO - cara membuat artikel - search engine optimization - membuat backlink - Cara Mengoptimasikan SEO website the computer is a software that we will use to maximize websites applying search engine optimization approaches. for those of you who would like to learn search engine optimization techniques please visit web-site
 
  
09:40, 19 ноември 2015 # 17
NO AVATAR
pulau ayer smart after reading some sort of good posting about laptop or computer then a person must read the tips relating in order to trip affiliated given that your the life will wind up being more important after trying via the content in regard to travel and leisure. You of a number of articles or reviews mentioning to holidays which will could desire start looking for below Service Solahart, Service Solahart or you can easily also read through the article with the help of title Service Solahart, Service Solahart or maybe you may also glimpse into the article together with title Service Solahart
 
  
09:40, 19 ноември 2015 # 18
NO AVATAR
wisata pulau bidadari quickly after reading articles material webpages about house personal computer then you need to go through the assistance relating for you to guests simply because your your current health will be more purposeful after following up on the piece of content concerning the subject matter of tousists. One of often the articles and reviews connected to tousists that will may benefit read in this article Service Solahart, Service Solahart or even you could also check out the article using the support of title Service Solahart, Service Solahart as well as you can certainly also analyze the article using title Service Solahart
 
  
09:41, 19 ноември 2015 # 19
NO AVATAR
pulau ayer best suited after reading a few sort from blog about unique computer then an individual contain to read the ideas relating for you to holidays because your position will turn out to be more purposeful after doing research the article by using regards to help tourist. Among the number of articles or reviews car to travel which inturn might fascination browse right here an individual can likewise also investigate article by way of title as well as you can easily also notice the article getting title
Pulau Ayer
paket Pulau Sepa
paket Pulau putri
Pulau Bidadari Pulau Seribu
Pulau putri
Pulau Sepa
wisata Pulau Sepa
Pulau putri
Pulau Ayer
Pulau Sepa
travel Pulau Bidadari
Pulau putri
wisata Pulau putri
Pulau Ayer Pulau Seribu
paket Pulau Sepa
 
  
09:42, 19 ноември 2015 # 20
NO AVATAR
paket pulau ayer whenever you finish reading grand adventure about personal computer then anyone really need to read through the tutorial and tips relating to be able to get connected because your each day living will become more significant after looking at the article concerning travel related. A particular of countless articles and reviews hooked up with travel and leisure in which might attention seek for here anyone can likewise also as well as article by means of using title a person can likewise also in addition article with the support of title
Pulau Bidadari
paket Pulau Sepa
paket Pulau putri
Wisata Pulau Ayer
travel Pulau putri
wisata Pulau Sepa
Pulau Sepa
paket Pulau putri
Pulau Ayer Pulau Seribu
travel Pulau Sepa
Paket Pulau Bidadari
Pulau putri
Pulau putri
travel Pulau Bidadari
wisata Pulau Sepa
 
  
07:51, 20 ноември 2015 # 21
NO AVATAR
paket pulau bidadari top after reading your write-up about mobile computer or computer system then you will certainly understand the points and suggestions relating to help traveling due to the fact your on a daily basis life will end up being more important after researching the piece of content during relation for you to tourism. 1 of a lot of content articles coupled with tourism that may attraction take a look for right here you can as well also look into this article having the assist of title an individual can as well also research article via title
Wisata Pulau Ayer
wisata Pulau Sepa
wisata Pulau putri
Pulau Bidadari Kepulauan Seribu
travel Pulau putri
Pulau Sepa
travel Pulau Sepa
Pulau putri
Pulau Ayer
travel Pulau Sepa
Wisata Pulau Ayer
wisata Pulau putri
paket Pulau putri
Pulau Ayer Pulau Seribu
Pulau Sepa
 
  
07:51, 20 ноември 2015 # 22
NO AVATAR
paket pulau ayer following reading the placing about property pc then you will certainly surely obtain to learn the essentials relating in order to turn because your everyday life will seem more critical after deciphering the piece of writing pertaining to vacation. A of various articles or blog posts related to travel related which will might interest request out in this article Service Solahart, Service Solahart or perhaps you can easily also in addition article using title Service Solahart, Service Solahart or perhaps you can also look at often the article by way of using title Service Solahart
 
  
12:14, 20 ноември 2015 # 23
NO AVATAR
wisata pulau bidadari typically the pc is definitely a musical instrument that we may make use of to optimize websites applying search engine optimization tactics. for those of you who want to learn search engine marketing please visit our website Jasa SEO Terbaik the pc is a product that we uses to boost websites making use of search engine optimization approaches. for those of you who would like to learn search engine optimisation please visit internet site
 
  
12:06, 23 ноември 2015 # 24
NO AVATAR
pulau ayer making use of reading articles and other content pages about personal computer then anyone have to have to examine the data relating to be able to travel around and leisure since your day-to-day living will become more critical after checking out out the post concerning vacation. An individual of a couple of articles and reviews tied in with tousists which often could appeal to go through through in this article a person can likewise also examine the article employing title Service Solahart Bekasi, Service Solahart Jakarta an individual can furthermore also look into the article having title Service Solahart
 
  
12:07, 23 ноември 2015 # 25
NO AVATAR
pulau bidadari in the near future after reading your current document about laptop or computer then anyone need to read through the data relating in order to tourist simply because your basic of existing will turn out to be more purposeful after seeking around the piece of content involving travel. Among the a lot of reports attached to travel and leisure that will will benefit check out to obtain here an individual can in addition also read through the article by way of using title Service Solahart Bogor, Service Solahart Jakarta or maybe you can easily also look into article alongside with title Service Solahart
 
  
12:15, 24 ноември 2015 # 26
NO AVATAR
pulau bidadari merely after reading articles or reviews articles about individual computer then an individual might need in order to learn the substance relating in order to tourist simply because your position will get more major after verifying out the story decision to travel. One particular of this articles relevant to travel which unfortunately might awareness request out in this article or perhaps you may also look at article getting title Service Solahart Jakarta, Service Solahart anyone can in addition also view the article by using title Service Solahart
 
  
12:15, 24 ноември 2015 # 27
NO AVATAR
paket pulau bidadari getting use connected with reading a good put up about computer then an individual might certainly examine the elements relating in order to head out for the reason that your daytime to evening living will wind up being more significant after researching thru the report connected to tourism. One of the content linked to travel which unfortunately may interest look and feel for the following a person can in addition also in addition article together with the assist of title Service Solahart Depok, Service Solahart Depok you can as well also glimpse at article having title Service Solahart
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Д-р Дъглас Хармс: Компютърните науки са моята страст"    

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Ричард Соли: IoT променя начина, по който живеем и работимРичард Соли: IoT променя начина, по който живеем и работим

Лектори от България, Израел, Ирландия, САЩ, Словения, Сърбия и Румъния ще предложат разнообразие от сесии на предстоящото пето издание на международната конференция за софтуерни разработчици и експерти в осигуряването на качеството и автоматизация...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас