Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Телекомуникации
10 юли
2013
 
 

Единнният телеком пазар би донесъл €110 млрд. на ЕС, твърди Нели Крус

4838 прочитания

В реч пред Европейския парламент на 9 юли Нели Крус, еврокомисар за Цифровия дневен ред на Европа, заяви, че създаването на конкурентен единен общоевропейски телекомуникационен пазар би допринесъл за подобряване на икономиката в общността с поне €110 млрд. годишно.

„Качествените комуникации за бизнеса биха донесли над €800 млрд. през следващите 15 г., добави тя. - Широколентовите услуги могат да създадат 2 милиона работни места. Това е инвестиция в икономическия растеж на утрешния ден."

Повтаряйки много от точките в неотдавнашната си реч, Крус припомни на евродепутатите, че европейският телеком и ИКТ сектор вече не са толкова конкурентни, колкото бяха доскоро, затруднени от „граничните пропусквателни пунктове".

„Останалата част от света препуска напред, каза еврокомисарят. - Америка, Япония, Корея държат 88 на сто от 4G абонатите в света. На Европа се падат едва 6%. Същевременно само 2 на сто от европейските домакинства разполагат със супервисокоскоростна интернет свързаност."

Лечението според Крос е насочено към операторите, вероятно чрез използване на единна оторизационна система под наблюдението на страната членка, от която произхожда операторът, а той да предлага услугите си навсякъде в ЕС.

„По-малко червени (ограничителни) ленти, по-малко разходи, по-малко трудности – това означава единен пазар, каза Крус. - Подобен стимул имаше вече в сектори като банкирането и ТВ разпръскването, а сега трябва да стане факт и за телекомите."

Крус поиска и по-добри правила за честотния спектър с ясни и постоянни лицензионни условия, като период на действие на лицензите, размер на лицензионни честотни блокове и структура на таксите. „Всички тези неща ще улеснят пускането в действие на мрежи в няколко страни, както и по-лесното предлагане на висококачествени услуги през тях", каза още еврокомисарят.

Не е изненада, че тя отново поиска премахване на „изкуствените" роуминг такси. „Те са дразнещи, несправедливи, принадлежат на миналото", настоя Крус.

Без единен пазар Крус смята, че ще е много трудно за производителите да оптимизират своите електронни джаджи за Европа, ще е по-трудно за бизнеса да се възползва от икономиите от мащаба на единния пазар.

„Несигурността и разходите, с които се сблъскват операторите, се пренасят към потребителите, а това означава по-високи цени и по-лоши услуги. Европейските производители, които едно време бяха водещи в света, днес се конкурират много трудно."

Тя наблегна върху факта, че цялата икономика разчита на цифрови инструменти и мрежи – от банковия сектор до логистиката и от автомобилната индустрия до аудио-визуалните услуги. Всичките тези компании спешно се нуждаят от свързаност, която може да трансформира техния бизнес", добави Крус.

CW/Б 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас