Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Космос
09 юли
2013
 
 

Марсианският всъдеход Curiosity на NASA започна голямо си пътешествие

Всъдеходът се впусна в почти 10 км пътешествие до крайната точка на мисията си

3878 прочитания

След две кратки пътувания на повърхността на Марс, всъдеходът на NASA Curiosity започна своето пътешествие, което ще продължи около година, за да може уредът да достигне до първоначалната дестинация на своята мисия – Планината Sharp (Mount Sharp).

Захранваният с ядрен двигател супер всъдеход измина на 4 и на 7 юли първите две крачки от почти 10 км пътешествие до базата в планината Sharp, дългосрочната цел на двугодишната изследователска мисия на Curiosity.

Преди да започне този поход, Curiosity измина само около 500 м след кацането си на повърхността на Марс през август 2012. Новото й пътешествие ще бъде едно от най-дългите, предприемани някога от всъдеход на Марс. Предшественикът на Curiosity марсианският всъдеход Opportunity все още държи рекорда по най-дълъг изминат маршрут, като разстоянието от 21 км бе изминато за 1000 дни.

NASA обяви, че след завършване на проучванията на 4 юли на утаечните скали в района, кръстен от учените Glenelg, Curiosity измина 18 метра към планината Sharp. След това на 7 юли второ кратко пътуване добави още 40 метра към общото му пътешествие.

Планината Sharp, която е разположена насред кратера Гейл, където кацна и Curiosity, представлява особен интерес за учените на NASA, тъй като там има много слоеве почва и скали.

Не се очаква от Curiosity да се изкачи на върха на планината, но все пак ще измине доста разстояние при проучванията на колкото се може повече геоложки пластове.

Всъдеходът Curiosity снима следите, които остави върху марсианската повърхност след като започна своето пътешествие към планината Sharp. (Снимка: NASA)

Учените се надяват да открият в планината Sharp доказателство за това как се е развила античната марсианска околна среда.

Докато бе в областта Glenelg роботизираният всъдеход изпрати към Земята доказателство за мокра среда в далечното минало на Червената планета, която може би е била способна да поддържа живот в микробиологична форма.

Въпреки че това е само едно откритие, Curiosity вече свърши основната си научна цел.

По време на сегашното пътуване на всъдехода, най-голямата опасност за Curiosity е да премине през дълбока и мека почва, където да затъне. Преди повече от 3 г. NASA бе принудена да изостави своя марсиански всъдеход Spirit, след като той затъна в мека почва, приключвайки по този начин своята 6-годишна „служба" на марсианската повърхност.

Computerworld, САЩ

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас