Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Операционни системи
08 юли
2013
 
 

China Unicom потвърди подкрепата си за Ubuntu

Ubuntu CAG е отворена за нови членове до края на този месец.

2808 прочитания

Новосъздадената версия на платформата Ubuntu за мобилни телефони получи днес нос тласък, след като China Unicom се записа като член на консултативната група Carrier Ubuntu (Ubuntu Carrier Advisory Group).

Ли Хингсин от центъра за проучвания на клиентски терминали в китайския телеком каза: „Ubuntu може да се окаже вълнуваща нова платформа за китайския пазар, да предложи едно ново потребителско изживяване, което прави баланс между лекотата за крайния потребител и изискванията на операторите."

Unicom, която е вторият най-голям оператор в Китай, има над 250 млн. абонати, показват данните на GSMA Intelligence.

Ubuntu създаде своята група Carrier Advisory Group (CAG) през миналия месец, като първите поддръжници бяха Deutsche Telekom, EE, Korea Telecom, Telecom Italia, LG U+, Portugal Telecom, SK Telecom и „водещ испански международен оператор" (вероятно става дума за Telefonica).

След това към групата се присъедини и индонезийският мобилен интернет играч Smartfren.

Членовете на групата имат достъп първи до информация за платформата и плановете на производителите на устройства, както и период на „ексклузивни достави на Ubuntu на своите пазари".

Ubuntu CAG е отворена за нови членове до края на този месец.

Въпреки сериозната подкрепа на Ubuntu от страна на телекомите все още няма производител на устройства, който публично да се е обвързал с платформата за разработката на готови за пазара устройства.

Доминирането на Android притеснява доста оператори и доставчици на апарати заради затвореното управление на платформата от Google и последващото нарастващо влияние на интернет гиганта в мобилното пространство. Ubuntu обаче не е единствената нова платформа, която иска да навлезе на този пазар.

Миналата седмица първите устройства, ползващи Firefox OS на Mozilla, достигнаха до пазара, като получиха дори по-голяма подкрепа от операторите и от значителен брой влиятелни партньори от технологичния сектор.

Устройства с платформата Tizen, подкрепена само от Samsung, също се очакват скоро на пазара, както и модели с алтернативната система Jolla Sailfish. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас