Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ИТ кариера
27 юни
2013
 
 

В България има около 100 технически комуникатори

Те са изградили едно стабилно и приятелско общество, което вече за четвърта година се събра, за да обсъди новостите и тенденциите в професията

4732 прочитания

На 21 юни за четвърта поредна година се проведе конференцията „Evolution of Technical Communications” (ETC), която събра на едно място авторите на техническа документация в България и представи актуалните теми в областта на техническото писане, новите технологии и добрите практики в сферата. По време на събитието, което бе подкрепено от SAP и VMware, проведох кратко интервю с Ангел Лафчиев, Мениджър „Технически комуникации” в SAP Labs Bulgaria, за да получа отговори на няколко любопитни въпроса относно много специфичната и рядко срещана професия на техническия комуникатор.

Ангел Лафчиев, мениджър „Технически комуникации” в SAP Labs Bulgaria

Има ли професии или специалности в България, което най-добре подготвят хората за работата на техническия комуникатор?

Няма една професия или университетска дисциплина или специалност, за която да кажем, че е най-добра за професията Technical Developer, както я наричаме в SAP, или Technical Writer (технически комуникатор). По-важно е човек да има афинитет към техническите неща, да е любопитен, да учи всеки ден, да задава въпроси, дори да умее да интервюира. Това ражда добрата комуникация и писането на един човешки език.

(Бел. ред.: Ваня Кирицова, мениджър „Технически комуникации“ във VMware Bulgaria, смята, че журналистиката е много подходящ предварителен опит, разбира се, в комбинация с перфектен английски)

А по какви критерии избирате служителите си?

Освен това да оценявам и да разпитвам, залагм много на това, че интервюто е двустранен процес и се опитвам да обясня какво представлява един ден в работата на автора и какви са цялостните му цели. Важното е в крайна сметка да няма разминали се очаквания.

Предимство ли е владеенето на допълнителен език, например немски за компания, като SAP?

Английският при нас е работният език и владеенето на други езици не е предимство. Дори когато колеги отидат в Германия, за да работят в централата на SAP, казват, че нямат шанс да научат немски, ако прекарват цялото си време там. До такава степен английският се е превърнал в стандарт. Все пак обаче понякога е добре да знаеш и други езици заради ежедневната комуникация с колеги.

Доколко има текучество на кадри в тази сфера?

Повечето хора, които започват някъде работа като технически комуникатори, са нови за тази сфера, а по-малко са вече изградените професионалисти, идващи от други компании. Има и текучество, но в това общество ние сме по-скоро партньори, няма негативно съревнование.

Това е техническа работа, но силно се забелязва присъствието на нежния пол. Има ли нужда от целенасочено балансиране на половете при подбора на кадри и поддържането на екипа?

Досега не се е налагало да имам стремеж към изграждане на полов баланс сред техническите комуникатори в SAP. Интересното е, че е имало моменти, в които жените са достигали дори до 60% и нагоре, което наистина е изключение за една софтуерна компания.

Колко технически комуникатори посетиха ETC 2013? Колко такива професионалисти има у нас?

Мисля, че в България или поне в София няма фирми с технически комуникатори, които да не знаят за тази конференция и да не са част от обществото на сайта ни. В София техническите комуникатори са не повече от 100 души, според мен. В столицата са концентрирани повечето такива професионалисти, като има и в Пловдив, Варна, Велико Търново и др., но там фирмите са по-малки и обикновено имат по един-двама такива служители.

На конференцията се събираме 60-70 души и на нея можете да видите по-голямата част от екипите на SAP и VMware.

Интервюто проведе Тихомир Иванов

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас