Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ИТ кариера
27 юни
2013
 
 

ЕТС 2013: Техническите комуникатори трябва да съдействат за интуитивния потребителски интерфейс

Това може да стане чрез вграждане на подходяща информация в софтуера още в ранните етапи на разработка

5036 прочитания

Тихомир Иванов

Ако някой чуе фразата „техническа документация“, може би първата му асоциация би била досадното ръководство на телевизора, лаптопа, смартфона или някое друго устройство, което често използва. Малко хора обаче се замислят колко по-широкообхватна е работата на техническите комуникатори и колко важна всъщност е тя, включително и за онези потребители, които не искат да четат ръководства.

Например, на тазгодишното издание на конференцията „Evolution of Technical Communications“ (ETC), която бе организирана на 21 юни от Общността на техническите комуникатори в България със съдействието на SAP Labs Bulgaria и VMware Bulgaria, стана ясно, че ролята и приносът на тези професионалисти в процеса на създаване на софтуерни продукти се увеличава все повече и повече. Една от най-дискутираните теми на ЕТС 2013 бе за участието на техническите комуникатори в ранните етапи на разработка на софтуерния продукт, защото те могат и трябва да съдействат за разработката на интуитивен и лесен за употреба потребителски интерфейс чрез вграждане на подходяща информация. „Подобен структуриран подход и сътрудничество между екипите влияе изключително положително на дизайна и ползваемостта на цялостния продукт, още в тази ранна фаза от разработката“, смятат експертите от SAP Labs Bulgaria, които демонстрираха този подход на конференцията.

Окава се, че има нужда от автори на техническа документация дори и за случаите, в които е възможно и желателно да се избегне четенето на техническа документация.

Ако пък генерирането на техническа документация, съпътстваща даден продукт или услуга, е задължително или не може да се избегне, това далеч не означава, че никой няма да прочете. Дори напротив, смятат във VMware. „ЕТС 2013 премина под знака на еволюцията: на развитието на професията у нас и на все по-утвърждаващата се роля на техническия комуникатор – каза Ваня Кирицова, старши мениджър „Технически комуникации“ във VMwarе Bulgaria. – Тази година развенчахме мита, че официалната техническа документация не се чете. Пилотен проект за измерване на преглежданията на технически документи от сайта на VМware регистрира редовно ползване на техническата документация от стотици потребители само за период от три седмици.“

Около 70 души посетиха ETC 2013, която се проведе в офиса на VMware Bulgaria в София

Конференцията

на 21 юни беше проведена за четвърта поредна година. Нейната цел е да утвърди и развие професията „автор на техническа документация“ у нас, като активно работи и комуникира нейните стойности и принос в областта на информационните технологии. Важно е да се отбележи, че за втори път tekom – най-голямата професионална организация на техническите комуникатори в Европа – подкрепи ETC.

На тазгодишното издание присъстваха около 70 технически комуникатори, информационни архитекти и мениджъри на проекти.

Сред акцентите на ЕТС 2013 бяха техническата документация в контекста на новите технологии и HTML5, интегрираната в продукта официална информация и видеокомуникацията.

В допълнение тази година конференцията разшири формата и обхвата на темите си като включи дискусионенни панели в интерактивна форма и лектори от други области, като Жюстин Томс, която говори за това как технологиите променят работата на техническите комуникатори. Също така за пръв път се проведе и конкурс за есе или друг тип свободен текст на тема „Бъдещето на техническите комуникации”. Първото място спечели Ваня Кирицова, на второ място бе класирана Мариана Мирчева, а третото място бе отсъдено на Снежина Велчева и Вилияна Енчева.

Ваня Кирицова, старши мениджър „Технически комуникации“ във VMwarе Bulgaria, спечели първото място в конкурса за есе на тема „Бъдещето на техническите комуникации”, който бе проведен в рамките на ETC 2013

„Радваме се, че конференцията се превърна в ежегодно събитие за техническите комуникатори в България и единствено място за обмен на идеи и ценен професионален опит – коментира Ангел Лафчиев, мениджър „Технически комуникации“ в SAP Labs Bulgaria. – Фактът, че за втори път най-голямата организация на авторите на техническа документация в Европа ни подкрепи, е доказателство за нивото на българските автори на техническа документация и приносът им за развитието на професията като цяло.“

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас