Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Телекомуникации
21 юни
2013
 
 

Нели Крус предупреди отново за „липсата на общ телеком пазар в ЕС"

Операторите не трябва да трябва да се оправят сами с бъркотията от различни правила, регулатори и регулаторни мерки във всяка държава членка, заяви еврокомисарят по цифрови дневен ред.

4215 прочитания

Без единен европейски пазар на телекомуникационни услуги, операторите в Европа няма да успеят да постигнат икономии от мащаба, а това означава, че развитието на 4G мрежите и широколентовите услуги ще се забави спрямо това в останалите региони в света, каза еврокомисарят Нели Крус в своята реч на 17 юни.

„Операторите не могат да постигнат икономия от мащаба, те ще срещат бариери на всяка крачка, каза тя. - Те не могат да мислят за Европа и да се конкурират глобално", заяви Крус и добави, че ще намери всички препятствия пред пазара и ще се опита да ги премахне възможно най-бързо. „Икономиката на ЕС не може да си позволи да чака", каза още тя.

Операторите не трябва да трябва да се оправят сами с бъркотията от различни правила, регулатори и регулаторни мерки във всяка държава членка, заяви еврокомисарят по цифрови дневен ред.В речта си в Брюксел Крус повтори отново своето желание да се премахнат роуминг таксите, предложи създаването на „ЕС паспорт" за телеком групи, така че оператор, оторизиран в една страна от ЕС, да бъде признат и във всички останали.

„Операторите твърде трудно пробиват на нови пазари, смята Крус. - Днес те се нуждаят от отделни разрешителни, издадени от отделни системи, за всяка страна, в която искат да оперират. Без повече допълнителна бюрокрация. Точно както е в другите сектори, които се радват на възхода на единния пазар – от банките до ТВ разпространението."

Същевременно настоявайки, че националните регулатори все още имат роля, Крус заяви, че „операторите не трябва да трябва да се оправят с бъркотията от различни правила, регулатори и регулаторни мерки във всяка държава членка".

Еврокомисарят за цифровия дневен ред добави, че даването на честотни ресурси в ЕС трябва да става по-координирано. Липсата на координация означава, че „производителите на мобилни апарати почти игнорират европейския пазар, когато планират най-новите си джаджи", твърди тя.

Трудно е да се планира и да се наддава в търг за спектрални ресурси трангранично, особено когато всяка страна организира такива търгове и продава честоти по различно време и при различни условия, обясняват Крус.

Тя подчерта, че продължаващите иновации при услугите ще разчитат на усъвършенствани широколентови мрежи, но телеком инфраструктурата в Европа изостава от тази в САЩ и част от страните в Азия. При мобилните мрежи скоростите за данни в Европа са наполовина по-малки от средните в САЩ. САЩ, Япония и Южна Корея общо държат 88 на сто от всички 4G абонатни линии в света, докато за Европа остава оскъдния 6% дял.

Въпреки че операторите са „на косъм" от премахването на тарифи за роуминг, Крус посочи аргумента, че ако гражданите и фирмите получат по-качествени услуги и по-справедливи такси, те ще използват тези услуги повече. „Погледнете американския мобилен пазар, каза тя. - Приходите от абонаменти са почти два пъти повече от тези в ЕС, въпреки че цената на повикванията на минута е над 3 пъти по-ниска."

Намерението на Крус е да направи „телеком пая по-голям, с по-малко бариери, по-добри услуги и по-справедливи цени". Тя каза, че статуквото не е устойчиво. „В самия телекомуникационен сектор много от играчите не се справят. Приходите спадат с 1 до 2 на сто годишно, докато в останалата част от света те се увеличават с 5 на сто или повече", коментира еврокомисарят. Тя добави, че подробни предложения за промени, подготвяни от нея и екипа й, ще бъдат готови през септември. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас