Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Преносими компютри
11 юни
2013
 
 

Всички нови лаптопи и ултрабуци на Sony – с NFC и сензорен екран

Компанията представи в София най-лекия си ултрабук VAIO Pro 13 с 18 часа автономна работа чрез допълнителна батерия.

5942 прочитания

Владимир Владков

Най-лекият ултрабук с 13,3-инчов сензорен екран Vaio Pro 13, многофункционалният лаптоп Vaio Fit 15 и хибридът между таблет и лаптоп Vaio Duo 13 са най-новите предложения на Sony, с които японската компания ще се опита да завземе високия пазарен клас на мобилните системи. Иновативните решения бяха представени в София от Sony България под мотото Fits All, реализирайки идеята на японските дизайнери за мобилен компютър, „пасващ" на нуждите на всички потребители за бизнес приложения и домашни забавления. Най-важните иновации в новите решения са поддръжката на NFC във всички изделия на Sony от юни т.г., сензорно управление и на трите нови модела, съчетани с лека, но пълнофункционална клавиатура, както и наличието на вграден модул за мобилна връзка 3G/LTE в хибрида Duo 13. „За Sony NFC е технологията на бъдещето и затова ще я вграждаме във всички наши продукти. Оттук нататък предстои софтуерните разработчици да създадат решения, които да обогатят начините на употреба и да улесняват потребителите", каза Андреев, маркетинг мениджър за фамилията Vaio в Sony Eвропа, клон България. 

Ултрабук от най-висок клас

VAIO Pro е разполага с 13-инчов екран с резолюция Full HD и, още по-важното, със сензорно управление. Въпреки това компанията е успяла да свали теглото му до 1,06 кг. Това се дължи и на корпуса, изработен от специални въглеродни влакна, които му осигуряват допълнителна здравина и надеждност. Ултрабуктът разчита Windows 8 и най-новото поколение Core процесори на Intel с архитектурата Haswell. Дисплеят на лаптопа ползва технологията TRILUMINOS, позната от мобилните устройства на Sony, като тя предоставя по-богато и естествено визуално изживяване с наситени и живи цветове. 

Sony Vaio Pro

Клавиатурата е по-чувствителна, има и подсветка за по-лесно писане в тъмни стаи, а по-голямото разстояние между бутоните и дълбочината на потъването им намаляват грешките при бързо писане, заяви Иван Андреев,

Една от съществените характеристики на Vaio Pro е дългият живот на батерията – според измерванията на компанията той е до 8 часа (тестове Mobilemark 2007), а за по-продължителна работа с компютъра Sony предлага допълнителна плоска батерия, с която можете да ползвате машината до 18 часа.

Допълнителната батерия осифгурява на Sony Vaio Pro до 18 часа автонона работа.

Ултрабукът разполага, както и всички бъдещи модели на Sony, с чип за късообхватни комуникации (NFC), чрез който потребителят може да прехвърля звука от лаптопа си към своите безжични NFC тонколони или слушалки, както и да обменя мигновено файлове, музика и клипове между Vaio Pro и смартфона си. Новият VAIO Pro ще се продава в България от края на юни, цена не бе обявена.

Таблет, лаптоп или ултрабук?

След успеха на 11-инчовия хибриден модел Sony Vaio Duo компанията е решила да разработи и по-голяма версия на хибрида между лаптоп и таблет с 13,3-инчов екран VAIO Duo 13. Специална конструкция, чиято запазена марка е Surf Slider™, позволява лесно и бързо преминаване от таблет в компютър и обратно, a на гърба на устройството има 8-мегапикселовата камера „Exmor RS™ for PC". Освен това за разлика от 11-инчовия си предшественик, новият модел разполага с чип за мобилна връзка, поддържащ 3G и LTE мрежи. В добавка цифровата писалка улеснява рисуването, чертането или записването на ръка върху сензорния екран. Изваждаща се поставка осигурява място за писалката, а изваждането й оттам може да стартира различни приложения, например белженика „Note Anytime for VAIO" за моментално записване.

VAIO Duo 13.

VAIO Duo 13 е доста икономичен ултрабук и осигурява дълъг живот на батерията – до 15 часа. Освен това е вградена технологията "Винаги свързан", която приема е-писма и обновявания от социалните мрежи дори в неактивен режим на машината.

VAIO Duo 13 лесно се преобразува от ултрабук в таблет и обратно.

Дори за цифровата писалка има специален жлеб в Sony VAIO Duo 13.

Нова серия лаптопи от висок клас

VAIO Fit 15 e представител на нова серия лаптопи от най-висок клас на Sony. Той е изключително тънък, с корпус от алуминий за по-малко тегло и по-елегантен дизайн емблематичното за Sony гравирано лого VAIO. 15,5-инчовият сензорен екран предоставя резолюция 1920 на 1080. В този лаптоп също е вграден чип NFC. Твърдият диск е с флаш памет, т.е. е от типа хибридни дискове, които стартират и зареждат операционната система и приложенията много по-бързо от стандартните HDD. „Тази концепция все повече се налага при ултрабуците, а ние сме я вградили във Vaio Fit 15, за да осигурим висока производителност на този компютър", каза Андреев.

Иван Андреев показва Sony Vaio Fit 15 в алуминиев корпус и лазарно гравирано лого.

Тъй като Fit 15 e предназначен и за мултимедийни забавления, компанията е инсталирала предварително софтуера си за обработка на видео и музика Sony Imagination Studio™, версия VAIO. Традиционно това приложение е платено (версия 4 струва около $180, но от Amazon.com може да се намери и за $60). Версията подарък към лаптопа Vaio Fit 15 включва 4 приложения: Movie Studio Platinum, ACID™ Music Studio, Sound Forge™ Audio Studio и DVD Architect™ Studio.

Sony Fit 15E е малко по-евтината версия на лаптопа от висок клас. Има вграден субуфър и NFC чип.

Малко по-евтината версия Vaio FIT 15Е се предлага с черен и бял корпус. В него освен големите интегрирани тонколони има и вграден събуфер за по-богат и реалистичен звук. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас